Apothekers worden geadviseerd om patiënten die met lisdexamfetamine de landgrens overgaan te informeren over verschillen in opiumwetgeving

Het ADHD-geneesmiddel lisdexamfetamine is onlangs op de markt gekomen. De KNMP attendeert apothekers erop dat lisdexamfetamine niet onder de Nederlandse Opiumwet valt, dit in tegenstelling tot dexamfetamine. In enkele andere landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, valt het middel wél onder de nationale Opiumwet.

Apothekers worden geadviseerd om patiënten die met lisdexamfetamine de landgrens overgaan te informeren over verschillen in opiumwetgeving. Via de ambassade van het te bezoeken land kan navraag gedaan worden of lisdexamfetamine onder de Opiumwet valt. Indien dit het geval is, heeft de patiënt een verklaring van de voorschrijvende arts nodig met een waarmerk door het CIBG.

L-lysine
In lisdexamfetamine zit een dexamfetamineverbinding met l-lysine. Deze verbinding staat niet op de lijst van Psychotrope Stoffen. Dexamfetamineverbindingen met zouten, ethers, esters en enantiomeren staan wel op de lijst.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : KNMP
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Lisdexamfetamine valt niet onder Nederlandse Opiumwet
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 18 okt 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!