Bijwerkingencentrum Lareb ontving de afgelopen tijd meldingen waarbij het antistollingsmedicijn acenocoumarol van de fabrikant Sandoz werd vervangen (substitutie) door acenocoumarol van de fabrikant Centrafarm (CF).

Bij 10 meldingen werd opgemerkt dat deze substitutie leidde tot lagere INR waarden (kortere stollingstijd). Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft om nader onderzoek gevraagd.

Meldingen

Eén melding kwam van een patiënt, de overige meldingen van apothekers en (trombosedienst)artsen. Vele factoren, zoals voeding en gebruik van andere medicijnen, kunnen de INR waarde beïnvloeden. Bij de meldingen werd door zorgverleners echter opgemerkt dat zij geen andere oorzaak zagen voor de afwijkende INR waarden. In de meeste meldingen herstelde de INR waarde nadat de dosering werd verhoogd of nadat de patiënt acenocoumarol van het merk Sandoz weer ging gebruiken.

Wisseling

Sinds 2017 is de acenocoumarol van het merk Centrafarm aangewezen als voorkeursmerk door zorgverzekeraar VGZ. Hierdoor zijn veel gebruikers omgezet. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) ontraadt in haar richtlijn substitutie bij bepaalde groepen geneesmiddelen, waaronder ook acenocoumarol.
Wie recent gewisseld is van acenocoumarol Sandoz naar acenocoumarol CF en zich zorgen maakt wordt geadviseerd contact op te nemen met de trombosedienst.

Zie hier de analyse van de meldingen

Zie hier het bericht van CBG

Bron: Lareb


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 09 mei 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!