De vier grootste zorgverzekeraars hebben het ondersteunen van deze innovaties opgenomen in hun inkoopbeleid.

Patiëntenfederatie Nederland hoopt dat ziekenhuizen gebruik gaan maken van de kansen die zorgverzekeraars hen bieden op het gebied van telebegeleiding bij hartfalen of digitale keuzehulpen. Patiënten kunnen dan sneller profiteren van innovaties. De vier grootste zorgverzekeraars hebben het ondersteunen van deze innovaties opgenomen in hun inkoopbeleid.

De ondersteuning van de zorgverzekeraars van deze innovaties is in lijn met het onlangs gesloten hoofdlijnenakkoord medisch specialistische zorg 2019-2020. In dit akkoord zijn afspraken gemaakt over de vernieuwing van het zorglandschap. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is ‘de juiste zorg op de juiste plek’. Er zijn afspraken gemaakt over de vernieuwing van ons zorglandschap, die uiteindelijk via afspraken tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars in de regio concreet moet worden ingevuld.

Onafhankelijkheid en eigen regie van patiënt
Op dit moment maakt nog maar een klein aantal patiënten met hartfalen in Nederland gebruik van telebegeleiding bij hartfalen. Door deze ‘zorg op afstand’ hoeven hartpatiënten minder vaak naar het ziekenhuis voor controles en behandelingen. Telebegeleiding draagt bij aan regie en onafhankelijkheid van de patiënt. Ook patiënten zelf hebben een rol in het invoeren van innovaties in de zorg. Zij kunnen bijvoorbeeld aan hun cardioloog vragen om gebruik te mogen maken van telebegeleiding bij hartfalen. Hetzelfde geldt voor digitale keuzehulpen. Dit zijn online programma’s die een patiënt helpen om samen met de arts tot de best passende behandeling te komen. De barrières hiervoor zijn nu flink verlaagd. 

Vliegwiel
De extra aandacht voor telebegeleiding bij hartfalen en digitale keuzehulpen komt voort uit het Vliegwiel voor digitale innovatie in de zorg. Het Vliegwiel is een initiatief van de Patiëntenfederatie. Deze coalitie bestaat uit een groep eHealthvoorlopers en enthousiastelingen, afkomstig uit zorg, industrie en beleid. Met deze coalitie wil de Patiëntenfederatie de digitale zorg in Nederland een boost geven. Zorgverzekeraars CZ, Menzis, VGZ en Zilveren Kruis zijn betrokken bij dit initiatief.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Zorgverzekeraars Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Zorgverzekeraars ondersteunen eHealthtoepassingen van ziekenhuizen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 05 aug 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!