Scoliose is een aandoening waarbij er een zijwaartse kromming in de wervelkolom optreedt

Professor Moyo Kruyt is orthopedisch chirurg en opereert in zowel het Wilhelmina Kinderziekenhuis als het UMC Utrecht. Hij ontwikkelde een innovatieve techniek in scoliosebehandeling, waarbij hij een ‘veer’ gebruikt die constante kracht uitoefent op de wervelkolom. Met deze nieuwe manier van opereren groeit het implantaat mee, terwijl de rug recht wordt gehouden. Dit scheelt enorm veel extra operaties.

“Scoliose is een aandoening waarbij er een zijwaartse kromming in de wervelkolom optreedt. Het is een complexe aandoening die varieert in ernst en impact. Mijn benadering richt zich niet alleen op het corrigeren van de kromming, maar ook op het begrijpen en aanpakken van de onderliggende oorzaken. Bij kinderen en jongvolwassenen kan deze aandoening bijzonder uitdagend zijn vanwege hun groeipatronen”, vertelt Moyo. 

Een veer die een constante kracht uitoefent op de wervelkolom  
De traditionele benadering van scoliosebehandeling bij nog groeiende kinderen omvatte vaak uitgebreide en meerdere chirurgische ingrepen. De orthopeden van het UMC Utrecht ontwikkelden een techniek die gebruikmaakt van een veer voor distractie. Dit systeem kan meebewegen tijdens de groei en kan zelfs de rug tijdens de groei verder corrigeren. Moyo: “Het mooie is dat daardoor geen extra operaties meer nodig zijn, en dat de rug vrijwel normaal belast blijft. De startup Cresco Spine is bezig met de valorisatie en focust zich ook op nog innovatievere dynamische behandelsystemen voor scoliose. Deze startup, waar ik nauw bij betrokken ben, is absoluut nodig om dit soort implantaten met een hoog investeringsrisico toch op de markt te kunnen brengen. Door de zeer strenge regelgeving is dit een proces van vele jaren en heel veel papier.” 

Positieve impact op levenskwaliteit jonge scoliosepatiënten 
De toekomst van dynamische implantaten voor scoliosebehandeling ziet er veelbelovend uit. “We hebben al uitstekende resultaten gezien in onze klinische studies. Hoewel het te vroeg is om het 'baanbrekend' te noemen, is het absoluut innovatief. Ons doel is om deze techniek beschikbaar te maken voor een breder publiek, niet alleen in Nederland maar wereldwijd. De impact die we dan kunnen hebben op de levenskwaliteit van jonge scoliosepatiënten, is enorm." 

Het verhaal van de negenjarige Wessel 
De negenjarige Wessel heeft de spierziekte SMA. Door die aandoening is hij grotendeels rolstoel gebonden. Doordat zijn spieren de rug niet goed rechtop kunnen houden, is de verkromming van zijn ruggenwervel ontstaan. Als deze scoliose eenmaal is ontstaan, wordt die steeds erger waardoor uiteindelijk zijn organen in de verdrukking komen. Een scoliose-operatie om dat soort problemen te voorkomen móet dus gebeuren. Bij uitgegroeide kinderen kan dat vrij eenvoudig door de kromme rug vast te zetten, maar bij een groeiende jongen als Wessel moet het systeem kunnen meegroeien. Professor Kruyt en zijn collega professor René Castelein ontwikkelden het veersysteem specifiek voor die toepassing. Met deze nieuwe manier van opereren hoeft Wessel niet steeds opnieuw onder het mes om het systeem te verlengen, maar kan het blijven groeien. 

Podcast 'Operatie Geslaagd'
In de vijfdelige podcast ‘Operatie Geslaagd’ volgen we een mogelijk baanbrekende operatie. Van spannende voorbereiding tot de operatie zelf.

Bron: UMC Utrecht


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: UMC Utrecht
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMC Utrecht
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Een nieuwe innovatieve behandeling van scoliose
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 28 jan 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!