De nieuwe drinkadviezen zijn ontwikkeld op basis van onderzoek in Ziekenhuis Gelderse Vallei, het ziekenhuis voor voeding, bewegen en slaap
Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft nieuwe drinkadviezen ontwikkeld voor patiënten met een high-output ileostoma. Deze adviezen zijn gebaseerd op recent onderzoek en bieden patiënten meer afwisseling in dranken, wat positief bijdraagt aan hun algehele gezondheid en comfort.
Wat is een stoma en wat is een hoge stomaproductie?
Een stoma is een kunstmatige uitgang voor de darm. Bij een ileostoma zit de stoma op het laatste deel van de dunne darm. Deze stoma wordt bijvoorbeeld geplaatst als de dikke darm verwijderd is of niet gebruikt kan worden. Bij sommige patiënten neemt de stomaproductie ongewoon toe, wat zorgt voor een hoge output. Dit kan leiden tot uitdroging en een verlies van belangrijke zouten en vocht.
Nieuwe drinkadviezen
Patiënten met een hoge productie verliezen veel vocht via de stoma. Daarom wordt geadviseerd Oral Rehydration Salt (ORS) te drinken. Deze drank heeft de goede hoeveelheid zout, suiker en mineralen om het vocht beter in de darm op te nemen. De nieuwe adviezen gaan over het gebruik van dranken naast ORS. De hoeveelheid zout, suiker en mineralen zijn bepalend of een drank geschikt is. Hiervoor zijn dranken getest in het laboratorium. Verschillende merken bouillon en soep kunnen als afwisseling op ORS genomen worden. Dranken met weinig of geen zout kunnen beter vermeden worden. Als er toch behoefte is aan afwisseling op de zoutrijke dranken, is het belangrijk dat de drank de juiste samenstelling heeft (licht hypotoon tot isotoon). Is de samenstelling niet juist, dan kunnen deze dranken het vochtverlies vergroten. Dit is het geval bij water, dranken zonder suiker (beiden hypotoon) en vruchtensap (hypertoon).
Factsheets voor zorgverleners en patiënten
Er zijn speciale factsheets en een webpagina ontwikkeld voor zorgverleners en patiënten zodat de adviezen ook meteen toegepast kunnen worden in de praktijk. De factsheets bieden duidelijke richtlijnen over geschikte dranken en het beperken van vochtverlies.
Ontwikkeld op basis van onderzoek
De nieuwe drinkadviezen zijn ontwikkeld op basis van onderzoek in Ziekenhuis Gelderse Vallei, het ziekenhuis voor voeding, bewegen en slaap. De factsheets zijn het resultaat van samenwerking tussen diëtisten Annemieke Plomp-Baas en Mirjam Holverda met stomaverpleegkundige Sigrun Klok. Zij hebben verschillende dranken onderzocht en beoordeeld op hun samenstelling. Door deze wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen kunnen zorgverleners nu gerichter advies geven en patiënten beter ondersteunen in hun dagelijkse zorg.
/a_650_1169.jpg)
/e_650_0180.jpg)
/G_650_310.jpg)
/e_650_0129.jpg)
/H325_ISS_18369_01159.jpg)
/c_650_0305.jpg)
/H325_02b44582.jpg)
/H325_ing_48847_00739.jpg)
/H325_ING_33594_227318.jpg)
