Het doel van de Levertumoren Parel is om de wetenschappelijke kennis over leverkanker te vergroten

Mede dankzij een subsidie van KWF Kankerbestrijding is de aandoening primaire levertumoren als ‘Parel’ toegevoegd aan het Parelsnoer Instituut.

Biobank
Transplantatiechirurg Bas Groot Koerkamp van het Erasmus MC is trekker van de Parel. Het Parelsnoer Instituut heeft als doel om in de universitair medische centra een gezamenlijke biobank infrastructuur te realiseren voor het verzamelen van lichaamsmaterialen en bijbehorende klinische data.

Betere genezing
Het doel van de Levertumoren Parel is om de wetenschappelijke kennis over leverkanker te vergroten, de zorg voor patiënten met leverkanker te verbeteren en zo bij te dragen aan betere genezing van patiënten met leverkanker.

Netwerk
De Levertumoren Parel is een initiatief van de Dutch Hepatocellular and Cholangiocarcinoma Group (DHCG), waarvan Groot Koerkamp bestuurslid is. DHCG is een nationaal netwerk van Nederlandse medisch specialisten en onderzoekers die zich bezig houden met patiëntenzorg en wetenschappelijk onderzoek op het gebied van primaire levercelkanker (hepatocellulair carcinoom) en galwegkanker (galblaas- en cholangiocarcinoom) in de lever. 

Lichaamsmateriaal
De Levertumoren Parel gaat lichaamsmateriaal en klinische data van patiënten met leverkanker verzamelen en bewaren in een biobank. De onderzoekers gebruiken de informatie en materialen uit deze biobank vervolgens voor onderzoeksvragen die erop gericht zijn om onder meer diagnoses in een vroeger stadium te kunnen stellen en de behandeling van deze levertumoren te verbeteren. 
 
Database
Groot Koerkamp: “Samen met Minneke Coenraad uit LUMC trek ik dit project. Sarina de Jonge is aangesteld in LUMC als senior datamanager. Voorbereiding van de Parel vereist veel tijd qua juridische en organisatorische aspecten. Daarnaast is database gemaakt voor zowel klinische data als details over opslag van weefsel en bloed. Ook worden er kosten gemaakt voor verzamelen, verwerken en opslag van biomaterialen. Daarom zijn we erg blij met de subsidie van KWF Kankerbestrijding.”


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Levertumoren in Parelsnoer
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 24 jan 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!