De onderzoekers gaan twee methoden vergelijken om een poliep in de endeldarm in zijn geheel te verwijderen.

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaan uitzoeken wat de beste techniek is om verdachte grote poliepen uit de endeldarm te verwijderen. Ze krijgen daarvoor ruim 500.000 euro subsidie uit het Doelmatigheidsprogramma van ZonMw.

De onderzoekers gaan twee methoden vergelijken om een poliep in de endeldarm in zijn geheel te verwijderen. De poliep moet worden verwijderd, zodat onder de microscoop kan worden gekeken of het wel of geen endeldarmkanker is.

“We weten dat de technieken die wij vergelijken beter zijn dan het snelle weghalen van de poliep in kleine stukjes. Dat laatste verhoogt namelijk de kans op een aanvullende operatie via de buik om de hele endeldarm te verwijderen. Zo’n operatie is in de endeldarm ingrijpender en gevaarlijker dan elders in de darm, met kans op een blijvend stoma en seksuele problemen zoals impotentie”, aldus onderzoeksleider en hoogleraar Maag-, Darm, Leverziekten James Hardwick. Maar welke van de twee alternatieve methoden om de poliep in een stuk te verwijderen de beste is, is nog nooit onderzocht. 

Roesje versus narcose 
De ene methode is endoscopische submucosale dissectie (ESD), waarbij de maag-darm-leverarts een flexibele slang gebruikt om een verdachte poliep in één stuk te verwijderen. Tijdens de ingreep in het endoscopiecentrum krijgt de patiënt een roesje. De tweede methode heet transanale minimaal-invasieve chirurgische techniek (TAMIS), waarbij een chirurg op de verdachte poliep op de operatiekamer in zijn geheel via de anus verwijdert. Tijdens deze ingreep gaat de patiënt onder volledige narcose.

In hun vergelijking kijken de onderzoekers kijken naar het aantal succesvolle verwijderingen van poliepen, naar het aantal patiënten bij wie de poliep/kanker terugkeert na zes maanden, naar complicaties, naar de beleving van de patiënt en naar de kosten.

Minder complicaties
“We verwachten dat de methode met de flexibele slang zorgt voor minder terugkeer van de poliep, minder complicaties oplevert en minder duur is dan de operatie”, aldus Hardwick. De onderzoekers verwachten de eerste resultaten over vier jaar.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Subsidie voor onderzoek naar beste techniek verwijderen endeldarmpoliep
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 18 jul 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!