Het onderzoeksmodel Storybuilder brengt directe en achterliggende oorzaken van ernstige arbeidsongevallen in kaart.

Uit een verkenning blijkt dat dit model ook bruikbaar is voor beroepsziekten. Beter inzicht in de oorzaken van het ontstaan van beroepsziekten biedt kansen om ze eerder en beter te herkennen. Het maakt het mogelijk te leren van beroepsziekten en beter maatregelen te nemen om beroepsziekten te voorkomen.

Jaarlijks overlijden naar schatting circa 4.100 mensen aan een beroepsziekte. Een beroepsziekte is een ziekte die mensen hebben opgelopen hoofdzakelijk als gevolg van werk of werkomstandigheden. Een voorbeeld is het ontstaan van borstvlieskanker door werken met asbest. Beter inzicht in de oorzaken van het ontstaan van beroepsziekten biedt kansen om ze eerder en beter te herkennen. Het is een manier om te leren van beroepsziekten en om beter preventieve maatregelen te nemen. Het RIVM wil de kennis uit deze verkenning toetsen bij professionals uit de praktijk om zicht te krijgen op de waarde ervan voor praktijk en beleid.

De verkenning bestond uit een analyse van twintig dossiers: 10 dossiers van mensen met de schildersziekte (OPS/CTE) en 10 dossiers van mensen met onherstelbare rugklachten. Het blijkt mogelijk om met Storybuilder de bestaande casussen in beeld te krijgen. Deze werkwijze is echter nog niet gevalideerd of met praktijkprofessionals besproken. Bovendien bevatten de bestudeerde dossiers niet alle informatie om een volledig feitenrelaas over het ontstaan van de beroepsziekten te kunnen beschrijven.

Het RIVM adviseert om informatiebronnen verder te inventariseren voor de nog ontbrekende informatie. Als dit lukt, is het mogelijk om verdiepend onderzoek uit te voeren op de huidige Storybuildermodellen voor beroepsziekten en ze wellicht te verbreden naar andere typen beroepsziekten.

Download

Leren van beroepsziekten? Een nieuw perspectief verkend : Verkenningsstudie Storybuilder voor Beroepsziekten

Analyse van incidenten bij grote bedrijven met gevaarlijke stoffen 2016-2017


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 28 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!