Jongens en jonge mannen met de ziekte van Duchenne hebben vaker dan gemiddeld last van gedrags- en leerproblemen.

Nathalie Doorenweerd ontdekte tussen jongens met Duchenne en gezonde leeftijdgenoten verschillen in de structuur en de doorbloeding van de hersenen. Ze promoveerde op 28 juni op haar onderzoek aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

De ziekte van Duchenne is een van de meest voorkomende erfelijke spierziektes, die vrijwel alleen bij jongens voorkomen. Doordat de spieren langzaam worden afgebroken, worden ze steeds zwakker. Dit proces start meestal op zeer jonge leeftijd en neemt geleidelijk toe.

Hersenen anders

“Onderzoek naar de ziekte van Duchenne beperkt zich meestal tot de spieren, maar het gen dat de ziekte veroorzaakt komt ook in de hersenen tot uiting. Tot nu toe was daar nauwelijks aandacht voor’, vertelt onderzoekster Doorenweerd. Ouders vertellen wel vaak dat hun zoon ook gedrags- en leerproblemen heeft. Doorenweerd onderzocht de hersenen van jongens met de ziekte van Duchenne tussen de 8 en 18 jaar en ontdekte dat hun hersenen op bepaalde punten anders zijn van die van gezonde leeftijdgenoten.

Geen één-op-één-relatie

“We zagen structurele veranderingen in de hersenen van jongens met Duchenne. Het volume van de gehele hersenen was kleiner en de doorbloeding was verminderd”, zegt Doorenweerd. Ook de gebieden met grijze stof, waar zenuwcellen informatie verwerken, waren kleiner. Dat hoeft niet te betekenen dat er minder zenuwcellen aanwezig zijn; het kan ook zijn dat ze dichter op elkaar zitten. “We hebben geen één-op-één-relatie gevonden tussen de gedrags- en leerproblemen en de afwijkingen in de hersenen bij een bepaald persoon”, benadrukt Doorenweerd. “Maar we hebben wel als eerste laten zien dat bij jongens met de ziekte van Duchenne als groep ook veranderingen in de hersenen te meten zijn.”

Doorenweerd ziet haar bevindingen vooral als aanzet voor verder onderzoek. “We willen nu uitzoeken hoe deze verschillen in de hersenen van jongens met de ziekte van Duchenne ontstaan en of ze groter worden naarmate de jongens ouder worden of dat er juist compensatiemechanismen optreden. Een andere interessante vraag is hoe het patiënten met Becker spierdystrofie vergaat. Becker spierdystrofie is een mildere vorm van Duchenne.”

Het LUMC is expertisecentrum voor onderzoek naar en behandeling van Duchenne en Becker spierdystrofie . Het LUMC is onderdeel van EURO-NMD.

Proefschrift

Nathalie Doorenweerd promoveerde op 28 juni op het proefschrift The Duchenne Brain bij prof. dr. J.J.G.M. Verschuuren (promotor, LUMC) en dr. H.E.Kan (copromotor, LUMC) en dr. J.G.M. Hendriksen (copromotor, Kempenhaeghe/MUMC). Het onderzoek werd mede gefinancierd door Duchenne Parent Project Nederland en Stichting Gratama. Doorenweerd zet haar onderzoek voort in het LUMC en de Universiteit van Newcastle in Engeland.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 17 mei 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!