​Een nieuw medicijn om de bloedsuikerspiegel van patiënten met diabetes type 2 te reguleren, blijkt ook het hart en de nieren te beschermen.

Dit blijkt uit een groot internationaal onderzoek onder ruim 10.000 patiënten in meer dan dertig landen. De onderzoekers publiceerden de resultaten onlangs in het toonaangevend vakblad New England Journal of Medicine. Het onderzoek vond plaats onder leiding van een internationale stuurgroep, waarin prof. dr. Dick de Zeeuw, klinisch farmacoloog in het UMCG, participeerde. Het UMCG was tevens coördinerend centrum voor de betrokken Nederlandse centra.

In Nederland hebben ongeveer 900.000 mensen diabetes type 2. Wereldwijd gaat het om 450 miljoen mensen en dat aantal neemt snel toe. De grootste ziektelast en doodsoorzaak voor deze patiënten zijn hart-, vaat- en nierziekten. Diabetespatiënten krijgen daarom vaak medicijnen die de bloedsuiker en andere risicofactoren voor hart-en vaatziekten reguleren en reduceren.

De huidige studie is uitgevoerd met een nieuw medicijn, Canaglifozin, in de nieuwe klasse genaamd SGLT2-remmers. Canagliflozin remt de werking van SGLT2, waardoor de nieren al in een eerder stadium, nog voordat de glucosewaarde in het bloed erg hoog is, de glucose gaat uitscheiden. Hiermee kan voorkomen worden dat de glucosewaarden in het bloed te hoog worden. Naast glucose-effecten hebben de middelen in deze klasse ook goede effecten op bloeddruk, lichaamsgewicht en urine-eiwit.

In het onderzoek werd het effect van Canagliflozin op hart- en vaatziekten en sterfte onderzocht bij patiënten met diabetes type 2 en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. De ene helft kreeg Canagliflozin, de andere helft een placebo. Bij de mensen die het medicijn kregen, nam het cardiovasculaire risico met veertien procent af in vergelijking met de mensen die het placebo kregen. Ook daalde het risico op nierfunctieverlies met veertig procent bij deze mensen. Wel nam bij deze mensen het risico op amputatie toe, hetgeen nog geen duidelijke verklaring heeft.

De onderzoekers verwachten dat, vanwege de gunstige beschermende werking van Canagliflozin op het hart en de nieren van patiënten met diabetes type 2, de richtlijnen voor de behandeling van deze patiënten in de toekomst gaat veranderen. “Interessant aan dit geneesmiddel is dat het niet alleen de bloedglucose verlaagd, maar ook andere risicofactoren positief beïnvloed. De verlaging van glucose, bloeddruk, gewicht en urine-eiwit maken dit een belangrijk middel om het hoge cardiovasculaire risico van diabetespatiënten verder te bestrijden. Nader onderzoek is nodig om dit positieve effect af te wegen tegen het amputatierisico”, volgens de Zeeuw.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 23 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!