Patiënten met een oplosbare stent in de kransslagaders, hebben drie keer meer kans op een bloedstolsel in de stent. Dit concluderen de onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam na een langlopend onderzoek waarbij ze een biologisch oplosbare stent vergeleken met de meest gebruikte metalen stent. De resultaten zijn 29 maart gepubliceerd door The New England Journal of Medicine.

De biologisch oplosbare stent (Absorb BVS) is sinds enkele jaren beschikbaar om kransslagaders die vernauwd zijn open te houden en de kans op een hartinfarct te verkleinen. Het AMC doet sinds 2013 onderzoek naar het verschil tussen deze oplosbare stent en de ‘klassieke’ metalen stent. In tegenstelling tot de metalen stents, die permanent in het bloedvat blijven, hebben de nieuwe stents het voordeel dat ze volledig oplossen en uiteindelijk verdwijnen uit het behandelde bloedvat. Om uit te zoeken of het nieuwe materiaal net zo werkzaam is als de gebruikelijke stent begon het AMC samen met vier andere ziekenhuizen een langlopende studie.

De onderzoekers volgden een groep van ongeveer 1800 patiënten in de tijd. Alle patiënten hadden tussen 2013 en 2015 een stent gekregen na een dotterbehandeling. De helft kreeg een oplosbare stent, de andere helft een metalen stent.
Uit de resultaten bleek dat de kans op een bloedstolsel in de oplosbare stent (stenttrombose) tot ongeveer drie procent was gestegen in een periode van twee jaar. Bij de metalen stent was die kans ongeveer één procent. Een hogere stollingskans is ongewenst omdat dit dekans op een hartinfarct vergroot.

Langer bloedverdunners slikken
Tot nu toe kregen alle mensen met een stent gedurende een jaar twee bloedverdunners voorgeschreven en gebruikten zij na dat jaar nog maar één bloedverdunner. Die medicijnen verkleinen de kans op trombose. Vanwege het verhoogde risico op bloedstolsels pleiten de AMC-artsen er nu voor dat patiënten met de oplosbare stent minstens drie jaar lang twee bloedverdunners blijven slikken. Dit aangepaste advies geldt overigens niet voor alle patiënten met de oplosbare stent. Er zijn namelijk patiënten die vanwege andere medische redenen, beter geen antistollingsmiddelen kunnen slikken. Patiënten kunnen de opties het best met hun eigen cardioloog bespreken.

Tussentijdse analyse
In januari 2017 kregen de onderzoekers na tussentijdse data-analyse al het sterke vermoeden dat de oplosbare stent een grotere kans op bloedstolsels geeft. Het AMC heeft toen direct actie ondernomen en de ziekenhuizen die in de studie meededen geadviseerd om de eigen patiënten te informeren en in overleg met de cardioloog de medicatie eventueel aan te passen. De ziekenhuizen hebben dit advies opgevolgd.

Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg werd op de hoogte gesteld van het tussentijdse resultaat.
In het AMC zijn alle patiënten inmiddels geïnformeerd en is de medicatie zo nodig aangepast. De oplosbare stent wordt in het AMC niet meer gebruikt.

Deze studie werd uitgevoerd in het Academisch Medisch Centrum, het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, Tergooi, het Albert Schweitzer Ziekenhuis en het Medisch Centrum Leeuwarden.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 19 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!