Dat blijkt uit een groot Nederlands onderzoek onder ruim 6.000 vrouwen, uitgevoerd onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek
Vrouwen die bij hun borstkankerbehandeling kiezen voor een reconstructie met een siliconen borstimplantaat, hebben geen verhoogd risico op klachten die in verband worden gebracht met Breast Implant Illness (BII). Dat blijkt uit een groot Nederlands onderzoek onder ruim 6.000 vrouwen, uitgevoerd onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek. De resultaten kunnen vrouwen met borstkanker helpen bij het maken van een weloverwogen keuze over het al dan niet ondergaan van een borstreconstructie.
In Nederland hebben naar schatting 200.000 vrouwen tussen de 20 en 70 jaar borstimplantaten. Ongeveer een kwart van hen kreeg deze implantaten als onderdeel van een borstreconstructie na een borstamputatie vanwege borstkanker of vanwege een erfelijke aanleg voor borstkanker.
Uiteenlopende klachten
Een deel van de vrouwen met een siliconen borstimplantaat ervaart langere tijd na het plaatsen ervan uiteenlopende klachten, zoals vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, geheugenproblemen, hoofdpijn, haaruitval, slaapstoornissen en somberheid. Deze klachten komen ook veel voor in de algemene bevolking, maar worden in het geval van implantaten soms aangeduid als ‘Breast Implant Illness’. Voor deze klachten bestaat nog geen duidelijke medische verklaring.
In de studie, die is gepubliceerd in het gerenommeerde medische tijdschrift Journal of the National Cancer Institute, is onderzocht in hoeverre deze klachten een rol spelen bij vrouwen die bij hun borstkankerbehandeling een siliconen implantaat hebben gekregen. De onderzoekers selecteerden ruim 10.000 vrouwen uit de Nederlandse Kankerregistratie. Zij waren tussen 2000 en 2015 behandeld voor borstkanker in een van de deelnemende ziekenhuizen. Onder hen waren vrouwen die een borstsparende operatie hadden ondergaan, vrouwen met een borstamputatie zonder reconstructie, vrouwen met een borstamputatie en reconstructie met lichaamseigen weefsel en vrouwen met een borstamputatie en reconstructie met een siliconen borstimplantaat.
Geen verschil
Naast het Antoni van Leeuwenhoek deden het Erasmus MC, Maastricht UMC+, Zuyderland Medisch Centrum, Medisch Spectrum Twente en Ziekenhuisgroep Twente mee met de studie. In totaal vulden 6.091 vrouwen een uitgebreide vragenlijst in over hun gezondheid waarbij gericht werd gevraagd naar achttien klachten die vaak worden genoemd bij Breast Implant Illness. De resultaten laten zien dat vrouwen die een borstsparende operatie of een borstamputatie zonder implantaat ondergingen, deze klachten even vaak ervoeren als vrouwen met een siliconen implantaat. In beide groepen gaf ongeveer 20% van de vrouwen aan vier of meer ernstige klachten te ervaren. Ook als bij de vergelijking rekening werd gehouden met verschillen in leeftijd, borstkankerstadium en aanvullende behandelingen zoals bestraling en chemotherapie, vonden de onderzoekers geen verhoogd risico op klachten bij vrouwen met een siliconen borstimplantaat.
Arts-onderzoeker Jonathan Spoor: “Veel vrouwen met borstkanker die een borstreconstructie zouden willen, twijfelen uit angst voor klachten die bekend staan als ‘Breast Implant Illness’. Onze studie laat zien dat zulke klachten niet vaker voorkomen bij vrouwen met een reconstructie met een siliconen borstimplantaat. Dit is belangrijke en geruststellende informatie voor zowel vrouwen met borstkanker die de keuze voor een reconstructie nog moeten maken als voor vrouwen die al een implantaat hebben.”
De onderzoekers benadrukken dat sommige vrouwen met implantaten wel degelijk klachten hebben. Spoor: “De klachten waar we naar gekeken hebben, zijn veelvoorkomende algemene klachten die ook voorkomen bij vrouwen die geen borstkanker hebben en bij vrouwen zonder siliconen borstimplantaten. Ons onderzoek laat zien dat er geen relatie is tussen deze klachten en de siliconen borstimplantaten. Het spreekt voor zich dat vrouwen, mét of zonder siliconen borstimplantaten, die gezondheidsklachten ervaren op erkenning en begrip van hun zorgverlener moeten kunnen rekenen en dat mogelijke onderliggende oorzaken onderzocht moeten worden.”
Deze resultaten dragen bij aan een open en duidelijk gesprek over de voor- en nadelen van siliconen borstimplantaten bij borstkanker, zodat vrouwen weloverwogen kunnen kiezen wat bij hen past.
Deze studie valt onder het onderzoeksprogramma naar gezondheidsklachten bij vrouwen met siliconen borstimplantaten, dat wordt gecoördineerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en het Milieu en wordt gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Over de studie- Aantal deelnemers: 6.091 vrouwen
- Gemiddelde leeftijd: 58 jaar
- Periode waarin de studie werd uitgevoerd: 2021-2025
- Periode waarin deelnemende vrouwen zijn behandeld voor borstkanker: 2000-2015
- Soort implantaten: Allergan en Eurosilicone. Hoewel het eerste type inmiddels niet meer in gebruik is, wijkt het qua samenstelling en materiaal niet significant af van de implantaten die momenteel worden toegepast.
- Klachten die werden vergeleken: Vermoeidheid, gewrichtspijn, droge ogen of slijmvliezen, slaapproblemen, ochtendstijfheid, angst, depressie, geheugenproblemen, tintelingen of gevoelloosheid in vingers en tenen, hoofdpijn, spierpijn, huiduitslag, nachtelijk zweten, haaruitval, maag- en darmklachten, spierpijn, hartkloppingen en schouderpijn.
Deelnemende ziekenhuizen: Antoni van Leeuwenhoek, Erasmus MC, Maastricht UMC+, Zuyderland Medisch Centrum, Medisch Spectrum Twente en Ziekenhuisgroep Twente
Financiers: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Het onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek worde mede mogelijk gemaakt door KWF Kankerbestrijding en de Antoni van Leeuwenhoek Foundation.
Bron: Antoni van Leeuwenhoek