De oorclipjes stimuleren een zenuw genaamd de nervus vagus
Een clipje dat elektrische signalen geeft op het oor kan mogelijk soelaas bieden bij de hartritmestoornis genaamd boezemfibrilleren. Wetenschappers hebben tijdens openhartoperaties voor het eerst het effect van de clipjes op het hartritme gemeten. Dit kan een eerste stap zijn richting bredere klinische toepassing van de oorclipjes.
De oorclipjes stimuleren een zenuw genaamd de nervus vagus. Die staat in verbinding met het hart. Door de zenuw te stimuleren wordt de hyperactieve toestand van het autonome zenuwstelsel verzwakt. Het kalmeert als het ware het zenuwstelsel. De oorclipjes werken niet voor elke patient met boezemfibrilleren. Het is was ook niet bekend welke effecten vagus-stimulatie heeft op de elektrische geleiding van het hart.
Van zeker 373.700 mensen in Nederland is volgens de Hartstichting bekend dat ze boezemfibrilleren (ook wel atriumfibrillerem) hebben. Medicatie kan boezemfibrilleren soms onderdrukken en in sommige gevallen helpt een ingreep zoals een ablatieprocedure of een reset via een elektrische schok. Maar regelmatig komt de ritmestoornis terug.
Onderzoekers van het Erasmus MC, TU Delft en het Amsterdam UMC die samenwerken in het Medical Delta Cardiac Arrhythmia Lab hebben nu voor het eerst de invloed van de oorclipjes kunnen ‘vangen’. Dat deden ze tijdens tien openhartoperaties.
Tegenstrijdig
De onderzoekers zagen effect van de nervus vagus-stimulatie op diverse eigenschappen van de elektrische geleiding van het hart. Bij sommige patiënten waren het gunstige effecten, bij andere patiënten ongunstige effecten. Deze tegenstrijdige resultaten verklaren mogelijk waarom de behandeling met het oorclipje niet bij alle patiënten met boezemfibrilleren werkt.
De onderzoekers publiceren hun bevindingen in JACC: Clinical Electrophysiology.
Bron: Erasmus MC