De overheid neemt diverse maatregelen tegen opduikende zoönosen

De COVID-19-pandemie en de uitbraak van het westnijlvirus in 2020 tonen aan dat de zogenoemde emerging zoonoses (opduikende zoönosen) een risico vormen voor Nederland. Zoönosen zijn ziekten die van dier op mens kunnen worden overgedragen. Emerging zoonoses zijn nieuwe of bekende zoönosen die plotseling kunnen opduiken of waarvan het aantal besmettingen plotseling sterk toeneemt. In de Staat van Zoönosen 2020 vormen deze opduikende zoönosen het thema.

Opduikende zoönosen
In het themahoofdstuk besteden de auteurs van de Staat van Zoönosen aandacht aan de opduikende zoönosen die voor Nederland van belang zijn. Zo komen onder meer vogelgriep en het tekenencefalitis-virus aan bod. Dit laatste virus kan hersen(vlies)ontsteking veroorzaken via besmette teken. Dit virus is tussen 2016 en 2020 bij 12 mensen in Nederland vastgesteld.

De overheid neemt diverse maatregelen tegen opduikende zoönosen, zoals een zorgvuldige monitoring en meldingsplicht voor dit soort ziekten. Ook gaan de auteurs van het rapport in op drijvende krachten die kunnen leiden tot deze opduikende zoönosen. Een voorbeeld hiervan is klimaatverandering. 

Westnijlvirus
In september 2020 werd voor het eerst een besmetting met het westnijlvirus in Nederland bij een vogel (grasmus) ontdekt. Dit virus komt voor bij vogels en wordt overgebracht door muggen die zich voeden met bloed van besmette vogels. Deze muggen verspreiden het virus naar andere vogels en soms ook naar mensen en andere zoogdieren, zoals paarden. In oktober 2020 is het virus voor het eerst bij 8 mensen in Nederland vastgesteld. 

In het algemeen worden de meeste mensen niet ziek van een infectie met het virus. Ongeveer 1 op de 5 van de besmette mensen krijgt milde griepachtige symptomen zoals koorts, hoofdpijn en spierpijn. Circa 1 procent van de besmette mensen krijgt een ernstige ziekte, zoals hersenontsteking.

COVID-19 bij nertsen
Ook dieren, en vooral nertsen, bleken besmet te kunnen worden met het nieuwe coronavirus (SARSsevere acute respiratory syndrome-CoVcoronavirus-2), het virus dat bij mensen COVID-19 veroorzaakt. De overheid wilde met maatregelen voorkomen dat nertsen het coronavirus zouden overdragen op mensen. Ondanks de maatregelen bleef het aantal besmettingen onder deze bedrijven stijgen. Daarom is in 2020 besloten om eerder dan was afgesproken te stoppen met de nertsenhouderij in Nederland. 

Over de Staat van Zoönosen
Elk jaar maakt het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in opdracht van de NVWANederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een overzicht van de belangrijkste zoönosen en geeft aan hoe vaak ze in Nederland voorkomen. Het gaat om de zoönosen die artsen moeten melden bij de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst en die dierenartsen moeten melden bij de NVWA. Beleidsmakers kunnen deze informatie gebruiken om, als het nodig is, doelgerichte maatregelen te nemen.

Rapport: Staat van Zoönosen 2020

Publicatieoverzicht Staat van Zoönosen


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Opduikende zoönosen is het thema van de Staat van Zoönosen 2020
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 28 nov 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!