Vanaf vrijdag 5 juni publiceert het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu wekelijks de resultaten van Infectieradar.

Infectieradar is een onderzoek waarmee het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  de verspreiding van het nieuwe coronavirus in de gaten houdt en waar iedereen in Nederland aan mee kan doen, met of zonder klachten. Deelnemers aan Infectieradar vullen elke week een vragenlijst is waarin ze aangeven of zij wel of geen klachten hebben die kunnen wijzen op een infectie met het nieuwe coronavirus.

Vanaf vrijdag 5 juni publiceert het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu wekelijks de resultaten van Infectieradar. 

Aantal mensen met klachten daalt
In week 22, van 25 tot en met 31 mei, hebben ruim 30.000 mensen in Nederland de vragenlijst ingestuurd. Daarvan werd door bijna 10.000 personen 1 of meer klachten gemeld. Niezen, loopneus of een verstopte neus werd daarbij het vaakst door de deelnemers genoemd. Het percentage respondenten van Infectieradar dat klachten meldt die kunnen wijzen op een infectie met het nieuwe coronavirus laat  een sterk dalende lijn zien in de eerste helft van april en daalt daarna minder sterk door.  Dit komt overeen met de andere cijfers die het RIVM dagelijks meldt.

Zicht op klachten
Mensen die zich als deelnemer aan Infectieradar hebben aangemeld geven één keer per week door aan Infectieradar of zij in de afgelopen week koorts of andere klachten hadden die kunnen passen bij een infectie met COVID-19. Hiermee kan het RIVM volgen hoe gezondheidsklachten verspreid zijn in Nederland en hoe zich dat ontwikkelt in de tijd. Die gegevens kan het RIVM gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek naar de verspreiding van het nieuwe coronavirus. In de toekomst kan het RIVM dat ook voor andere virussen en infectieziekten gebruiken. Vanaf vandaag publiceert het RIVM wekelijks de Infectieradar resultaten.

Hoe meer deelnemers aan Infectieradar, hoe beter
Infectieradar is op 17 maart gestart. Sindsdien is er een gestage toename van het aantal deelnemers.  Op dit moment hebben bijna 60.000 mensen in Nederland zich aangemeld voor deelname aan Infectieradar. Het RIVM streeft naar 100.000 respondenten. Deelnemers kunnen zich nog steeds aanmelden. Hoe meer mensen meedoen en wekelijks de vragenlijst invullen, hoe beter. Zo houden we samen de vinger aan de pols.

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  houdt op verschillende manieren de verspreiding van infectieziekten in de gaten. Dat geldt ook voor het nieuwe coronavirus. Een van die manieren is door te kijken naar mensen met klachten die kunnen wijzen op een infectie met het nieuwe coronavirus. Dat doen we met Infectieradar.

Kijk voor meer onderzoeken van het RIVM om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te volgen op Onderzoek naar het nieuwe coronavirus in Nederland.  

Resultaten infectieradar in Nederland


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Infectieradar eerste resultaten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 05 jun 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!