De onderzoekers kwamen het slordige reparatiemechanisme genaamd alternatieve end-joining jaren geleden op het spoor

In elke cel van ons lichaam zitten piepkleine machines om schade aan het DNA te herstellen. Een van die machines is slordig en laat een litteken achter na reparatie van breuken in het DNA. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) merkten op dat zo’n litteken opvallend vaak opduikt in stukjes DNA die samenhangen met ziekte.

De onderzoekers kwamen het slordige reparatiemechanisme genaamd alternatieve end-joining jaren geleden op het spoor. “We weten dat het foutgevoelig is en een litteken, en daarmee mutaties, achterlaat op de reparatieplek in het DNA. Het is daardoor een drijver van evolutie, maar kan dus ook ziektes veroorzaken”, legt prof. Marcel Tijsterman uit. “We stelden onszelf de vraag: zien we dit litteken ook terug in genen waarvan we weten dat ze ziekte veroorzaken?” 

Litteken in ziektegenen
In het tijdschrift Trends in Genetics geven de onderzoekers het antwoord op die vraag. Joost Schimmel en collega’s doorzochten een grote database met ziektegenen, zoals BRCA voor borstkanker, op het kenmerkende litteken. “Zo konden we herleiden dat in maar liefst twintig procent van de gevallen waar de mutatie het gevolg is van een DNA-breuk, de reparatie is uitgevoerd door dit slordig mechanisme, en dat dit dus een prominente rol speelt bij het ontstaan van ziekmakende veranderingen in het DNA”, legt hij uit. 

De onderzoekers hebben nu een verklaring voor ziekmakende mutaties gevonden, maar helaas geen methode om die te voorkomen. Tijsterman: “We hebben nog veel vragen: waarom wordt zo’n intrinsiek onzorgvuldige reparatiemethode überhaupt gebruikt? Wat gebeurt er wanneer dit reparatiemechanisme ontbreekt, of als het niet goed werkt? Kunnen we door remming ervan mutaties en een ziekte als kanker voorkomen?

Laatste redmiddel
Ook willen de onderzoekers graag weten hoe dit slordige mechanisme zich verhoudt tot twee andere, veel nauwkeurigere reparatiemechanismen. Schimmel: “Tot nu toe werd alternatieve end-joining vooral gezien als laatste redmiddel als de twee andere mechanismen uitgeschakeld waren. Maar het lijkt er nu meer op dat het de enige oplossing is voor een zeer specifieke biologische context, als er DNA-breuken ontstaat die niet herkend worden door de nauwkeurige mechanismen, met name in snel delend weefsel.” 

Meer weten? Lees het artikel ‘Templated insertions: a smoking gun for polymerase theta-mediated end joining’ in Trends in Genetics.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Slordig DNA-herstel oorzaak van ziekmakende DNA-veranderingen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 04 sep 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!