In 99 procent wordt de zogeheten treeknorm gehaald door zorgorganisaties

Mensen die de zorg van een wijkverpleegkundige nodig hebben, hoeven hier niet op te wachten. In 99 procent wordt de zogeheten treeknorm gehaald door zorgorganisaties. Dat blijkt uit een recent rapport van de NZa. Wel kan het vinden van een zorgaanbieder enige moeite kosten. In het rapport worden ook aanbevelingen gedaan om aan de toenemende vraag naar wijkverpleging te kunnen voldoen.

Knappe prestatie
ActiZ is als vertegenwoordiger van 400 zorgaanbieders trots op deze prestatie “De wijkverpleging in Nederland staat onder toenemende druk. Het aantal ouderen dat langer thuis blijft wonen en een beroep doet op wijkverpleging stijgt explosief, terwijl het aantal extra medewerkers in de wijkverpleging nauwelijks toeneemt. Dit maakt het een knappe prestatie”, zegt ActiZ-woordvoerder John Bos. Bos is tevens bestuursvoorzitter van Woonzorg Flevoland.

Oorzaken en oplossingen
Behalve het tekort aan personeel en de toenemende vraag naar wijkverpleging, noemt de NZa in het rapport ook ‘de versnippering van de wijkverpleging door de vele aanbieders in combinatie met gebrek aan coördinatie van het aanbod’, als een oorzaak voor de toenemende druk op de wijkverpleging. Andere oorzaken die worden genoemd zijn de inzet van ongecontracteerde zorgaanbieders en administratieve lastendruk. Mogelijke oplossingen die de NZa aanreikt zijn onder andere het aantrekkelijker maken van de arbeidsmarkt, het managen van verwachtingen van cliënten en meer inzet van technologische hulpmiddelen.

Maatschappelijk debat
Over de oplossingsrichtingen van de NZa is ActiZ minder enthousiast. Ook is de knappe prestatie van zorgaanbieders geen reden om achterover te leunen. Bos: “De suggesties van de NZa doen geen recht aan de omvang van dit maatschappelijke vraagstuk. Zorgprofessionals doen er alles aan om wachttijden te voorkomen. Dat lukt nu nog, maar er is een limiet aan wat haalbaar is. De komende 15 jaar stijgt het aantal 65-plussers van ruim drie miljoen nu naar bijna vijf miljoen in 2040. We zullen de zorg voor ouderen dus fundamenteel anders moeten gaan organiseren. Daar is een breed maatschappelijk debat voor nodig. Dit is geen kwestie die het zorgveld zelf kan oplossen.”   

Lees het NZa-rapport Toegankelijkheid van de wijkverpleging
Download de ActiZ Infographic Zorgkloof (pdf)


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nog geen wachttijden voor wijkverpleging
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 28 mrt 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!