Bij zorginkoop moeten zorgverzekeraars met betrokken partijen op zoek naar het organiseren van samenhang en samenwerking

“Met een vergrijzende bevolking, voortschrijdende medische technologie en een steeds krappere arbeidsmarkt moeten we ervoor zorgen dat onze ouders, wijzelf én onze kinderen toegang hebben en houden tot goede zorg. En dat we de kosten van die zorg met elkaar in solidariteit kunnen en willen blijven dragen. Dat lijkt een ‘hoogover’-boodschap, maar is volgens mij het verhaal dat we juist in ons dagelijks werk, zoals bij de zorginkoop, voor ogen moeten houden.” Dat zei André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, op de door Zorgvisie georganiseerde Dag van de Zorginkoop op 20 maart jl.

Hij legde daarbij een link naar de inmiddels gestarte gesprekken over een nieuw hoofdlijnenakkoord voor de medisch specialistische zorg: “Inzet van zorgverzekeraars is dat een te sluiten akkoord moet bijdragen aan het realiseren van die kernopgave. Hoofdlijnenakkoorden moeten echter geen blauwdruk zijn, maar de juiste randvoorwaarden bevatten voor het gesprek op regionaal niveau. Ze moeten helpen bij échte vernieuwing van zorg. En natuurlijk moet vernieuwing van de zorg ook bijdragen aan de betaalbaarheid en houdbaarheid van onze zorg op langere termijn.”

Organiseren van samenhang en samenwerking
Belangrijk thema daarbij is substitutie en dat is wat betreft zorgverzekeraars veel breder dan verschuiven van zorg van de tweede naar de eerste lijn. Bij zorginkoop moeten zorgverzekeraars met betrokken partijen op zoek naar het organiseren van samenhang en samenwerking, gericht op optimale zorg voor de patiënt, in lijn met Ambitie 2025 van de gezamenlijke zorgverzekeraars.

Dat kan alleen in goede samenwerking en vanuit wederzijds vertrouwen, aldus Rouvoet: “Dat maakt het mogelijk verantwoording anders in te richten en een basis te leggen waarop meerjarige afspraken kunnen worden gemaakt. Die geven partijen ruimte om langjarig te werken aan de noodzakelijke vernieuwing van de zorg. En ze beperken de ‘last’ die jaarlijkse inkoopgesprekken ook weer met zich meebrengen. Gelukkig zien we dat dat in de praktijk ook steeds meer tot stand komt.”


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Zorgverzekeraars Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: André Rouvoet: “Samen werken aan échte vernieuwing van de zorg”
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 21 mrt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!