Ook V&VN en het Longfonds sloten zich aan bij de partijen die aangifte doen tegen de tabaksindustrie; een initiatief dat de laatste weken veel aandacht en steun krijgt. 

Ook V&VN sloot zich aan bij de partijen die aangifte doen tegen de tabaksindustrie; een initiatief dat de laatste weken veel aandacht en steun krijgt. Een peiling onder de leden leverde in korte tijd meer dan 1000 reacties op; 88 procent is vóór aangifte. Omdat steeds meer artsen, ziekenhuizen en andere medische partijen aangifte deden, stelden we jullie de vraag: moet ook de grootste beroepsgroep in de zorg zich laten zien in deze zaak? Het antwoord is duidelijk: doen!

Voorzitter Henk Bakker van V&VN is blij dat de leden zich zo nadrukkelijk uitspreken vóór meedoen aan de aangifte. “Verpleegkundigen en verzorgenden hebben in hun werk dagelijks te maken met de schrijnende gevolgen van roken. Wanneer het verslaafd maken van mensen aan banden wordt gelegd, kunnen we voorkómen in plaats van genezen.” 

Op de website https://sickofsmoking.nl/#de-strafzaak vind je alle informatie over de aangifte.

Het Longfonds sloot zich op woensdag 14 februari eveneens aan bij de aangifte tegen de tabaksindustrie. We zetten als patiëntenorganisatie en gezondheidsfonds deze stap omdat het misleiden door de tabaksindustrie gestopt moet worden. 

Het Longfonds sloot  zich eveneens aan bij de aangifte tegen de tabaksindustrie. De patiëntenorganisatie en het gezondheidsfonds zet deze stap omdat het misleiden door de tabaksindustrie gestopt moet worden. Directeur Longfonds Michael Rutgers: “Rokers krijgen nog veel meer schadelijke stoffen binnen dan al bekend is. Daarmee worden mensen opzettelijk verslaafd gemaakt. We zien daarvan dagelijks de verschrikkelijke gevolgen. Wij vinden het de hoogste tijd dat het duidelijk wordt wie hieraan schuldig is en dat dit stopt.”

Het Longfonds wil met de aangifte ook COPD-patiënte Lia Breed een extra steun in de rug geven. Lia deed samen met longkankerpatiënte Anne Marie van Veen en Stichting Rookpreventie Jeugd als eerste aangifte tegen de tabaksindustrie. Eerder maakte het Longfonds de korte documentaire BENAUWD waarin Lia van dichtbij wordt gevolgd. “We vinden het ontzettend dapper van Lia dat zij de strijd aangaat met de tabaksindustrie. Omdat we het zo belangrijk vinden dat deze zaak ook echt gevoerd gaat worden, sluiten wij ons aan bij haar. We hopen dat het Openbaar Ministerie zo spoedig mogelijk besluit om tot strafrechtelijke vervolging over te gaan”, aldus Rutgers.

Schuld
Roken is de belangrijkste veroorzaker van longziekten, zoals COPD en longkanker. Veel mensen die een longziekte hebben (mede) als gevolg van roken, kampen met het stigma ‘eigen schuld, dikke bult’.

Na de première van de documentaire over Lia bleek dit ook uit de reacties. Het Longfonds hoopt dat door deze zaak duidelijk wordt dat rokers niet bewust kiezen voor een verslaving. De meeste rokers (80%) zijn op jonge leeftijd gestart. Een leeftijd waarop je uiterst gevoelig bent voor allerlei externe factoren, zoals druk van leeftijdsgenoten, maar zeker ook de marketing van de tabaksindustrie. In haar marketing richt de industrie zich vaak op kinderen omdat zij de rokers van de toekomst zijn. Daarbij komt dat de industrie er alles aan doet om haar product zo verslavend mogelijk te maken. Het Longfonds gelooft daarom ook niet in de eigen keuze van de roker. Eenmaal verleid raak je verslaafd en is het moment van de rationele eigen keuze voorbij. Ieder jaar overlijden er door roken ruim 6.000 mensen aan COPD en 10.000 aan longkanker.

Aangifte
Het Longfonds sluit zich aan bij de aangifte die onder leiding van advocaat Bénédicte Ficq is gestart namens longkankerpatiënte Anne Marie van Veen, COPD-patiënte Lia Breed en de Stichting Rookpreventie Jeugd. Zij deden in september 2016 aangifte tegen de vier grote tabaksfabrikanten die actief zijn in Nederland: Philip Morris International British American Tobacco, Japan Tobacco International en Imperial Tobacco Benelux. De tabaksproducenten wordt valsheid in geschrift verweten, alsmede poging tot moord c.q. doodslag en/of poging tot zware mishandeling met voorbedachten rade en/of poging tot opzettelijke benadeling van de gezondheid met voorbedachten rade. Het is wereldwijd voor het eerst dat de tabaksindustrie op dergelijke wijze strafrechtelijk wordt aangeklaagd.