Zorgverzekeraars in Nederland verwachten voor 2017 een stijging van 3 procent van de zorgkosten voor werkgevers.

In 2016 was dit nog 5 procent en in 2015 lag dit op 7 procent. Dit terwijl de kostenstijging wereldwijd naar verwachting voorlopig blijft toenemen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘2017 Global Medical Trends Survey’ onder zorgverzekeraars, uitgevoerd door wereldwijd adviesbureau Willis Towers Watson. De belangrijkste kostendrijvers volgens zorgverzekeraars zijn de hoge kosten van klinische en poliklinische medische zorg, overmatig voorschrijven van zorg en de toenemende kosten van geavanceerde medische technologie.

Wereldwijde stijging zorgkosten
Wereldwijd verwachten zorgverzekeraars dit jaar een kostenstijging van 7,8 procent. In 2016 was dat nog 7,3 procent. Het onderzoek toont daarnaast aan dat de kosten in bijna alle regio’s toenemen. In Latijns-Amerika zijn de grootste kostenstijgingen zichtbaar. De zorgkosten stijgen het minst hard in Europa.

Medische kosten inperken
Lex Moerings, Head of Health & Benefits bij Willis Towers Watson: “Het inperken van medische kosten is zonder twijfel een topprioriteit van zorgverzekeraars wereldwijd. In de meeste regio’s wordt vooruitgang geboekt om kosten te stabiliseren. Toch heeft de meerderheid van zorgverzekeraars moeite om de kosten in te perken. Dit komt niet door een gebrek aan inspanning of innovatie. Er zijn juist meer verzekeraars die zowel traditionele als innovatieve manieren implementeren om kostenstijgingen terug te dringen.”

Kostenverhogende factoren
Op de vraag wat de belangrijkste kostenverhogende factoren zijn waar werkgevers en verkopers geen invloed op hebben, noemt bijna twee derde (63%) de hoge kosten van medische technologie, gevolgd door winstmotieven van leveranciers (40%). Drie kwart van zorgverzekeraars (74%) vindt dat het overmatig gebruik van zorg dat door artsen wordt aanbevolen de belangrijkste factor is die kosten opdrijft. Verder vindt meer dan de helft (54%) dat de zorg overbelast wordt door zorgdiensten die onnodig aangevraagd worden.

Gezondheidsprogramma’s populair
Volgens het onderzoek worden meer vormen van preventieve zorg aangeboden. Daarnaast worden mensen vaker gemotiveerd om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen gezondheid. Wereldwijd biedt gemiddeld vier op de tien zorgverzekeraars (39%) gezondheidsprogramma’s aan. In de VS biedt drie kwart van zorgverzekeraars dit soort programma’s al aan, terwijl maar de helft van Europese verzekeraars dergelijke programma’s aanbiedt. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat het aanbod het komende jaar gaat stijgen.

De populariteit van gezondheidsprogramma’s neemt ook verder toe. Bijna twee derde van verzekeraars (65%) biedt persoonlijke gezondheidsprogramma’s aan; 16 procent is van plan dit vanaf volgend jaar te doen. Second opinions worden door 71 procent van zorgverzekeraars vergoed; 11 procent wil dit gaan doen. Bijna de helft (48%) biedt al informatie aan op het gebied van een gezonde leefstijl. Naar verwachting zal dit volgend jaar tot 65 procent groeien.

Overige bevindingen

Overige bevindingen uit het onderzoek zijn:

Niet-overdraagbare ziekten. Volgens zorgverzekeraars wereldwijd zijn kanker (75%), hart- en vaatziekten (67%) en longziekten (40%) de drie voornaamste niet-overdraagbare ziekten. Zorgverzekeraars verwachten dat dit de komende vijf jaar niet verandert.

Inperken van medische kosten. Twee derde (66%) van zorgverzekeraars maakt gebruik van netwerken van zorgaanbieders waarmee een contract is afgesloten. Daarnaast maakt 65 procent gebruik van voorafgaande goedkeuring van zorg voor patiënten die worden opgenomen om medische kosten te beperken. Een groot aantal zorgverzekeraars (59%) stelt ook grenzen aan bepaalde medische diensten om de kosten onder controle te houden.

Werkstress. Zorgverzekeraars hebben meer aandacht voor het feit dat werkstress blijft toenemen. Wereldwijd vergoedt 61 procent van zorgverzekeraars behandelingen binnen de geestelijke gezondheidszorg en tegen werkstress als onderdeel van hun basispakket.

Over het onderzoek

De Willis Towers Watson Global Medical Trends Survey 2017 is uitgevoerd tussen oktober en november 2016. Het onderzoek is gebaseerd op antwoorden van 213 vooraanstaande zorgverzekeraars in 79 landen.

Over Willis Towers Watson

Willis Towers Watson (NASDAQ: WLTW) is een vooraanstaande wereldwijd opererende consultant, broker en solutions provider die organisaties helpt om risico om te zetten in groeimogelijkheden. Sinds de eerste stappen in 1828 heeft Willis Towers Watson nu 40.000 werknemers in meer dan 140 landen. Wij ontwerpen en leveren oplossingen die risico beheren, arbeidsvoorwaarden optimaliseren, talent laten groeien en kapitaal effectief inzetten om organisaties en medewerkers te beschermen en te versterken. Ons unieke perspectief stelt ons in staat om verbindingen te zien tussen talent, middelen en visie – de dynamische formule die bedrijfsprestaties verbetert. Together, we unlock potential.

Bron: Simone van Hoof

Willis Towers Watson

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!