Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat zich inzetten om vluchtelingen met een werk- en verblijfstatus aan een baan te helpen.

Dat wordt gedaan met behulp van het Participatieloket, waarvoor het Leids umc samenwerkt met reïntegratiebedrijf DZB Leiden en uitkeringsinstituut UWV. Het doel is om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen bij het vinden van een passende baan binnen het LUMC.

Jaarlijks komen er vier extra opleidingsplaatsen beschikbaar voor vluchtelingen met een werk- en verblijfstatus. Voor hen worden speciale opleidingsplaatsen gecreëerd om ze om te scholen tot verpleegkundige of doktersassistent. Zij krijgen ook extra taallessen, taalstages en begeleiding. Een prachtig plan, vindt Jan Maasen. Hij is hoofd Gezondheid bij de afdeling Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) van het LUMC. “We werken hiervoor intensief samen met de gemeente Leiden en het ID-college om de extra begeleiding te realiseren. Het zou toch mooi zijn om voor meer mensen een plek binnen het LUMC te creëren.”

Via het Participatieloket komen mensen die lastig een baan kunnen vinden - door bijvoorbeeld een handicap - in aanmerking voor een werkervaringsplek, stage of een reguliere vacature binnen het LUMC. Het plan is om jaarlijks 20 mensen aan een plek te helpen binnen het LUMC. Tot nu toe gaat dat goed, zegt Maasen. “Het loket is in juni 2016 officieel geopend. We hebben inmiddels 37 mensen geplaatst. De mensen die we tot nu toe hebben geplaatst, zijn stuk voor stuk bijzonder. Zij voegen echt iets toe aan het LUMC.”

Zoals Arend van Baarsen, die nu werkzaam is als geestelijk verzorger. Hij is blind en had moeite met het vinden van een geschikte baan. Hij krijgt extra begeleiding en hulpmiddelen – zoals een speciaal brailletoetsenbord – om zijn werk te verrichten. “Ik ben blij met de kans die ik heb gekregen van het LUMC en daarmee mijn opleiding als geestelijk verzorger in de praktijk te kunnen brengen.”

Bron: LUMC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 19 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!