Zorgverzekeraars controleren declaraties steeds beter door meer gebruik te maken van automatische controles en data-analyses.

Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De NZa vindt dit een positieve ontwikkeling. Verzekerden hebben recht op correcte zorgnota's. De correctie van fouten voorkomt bovendien dat de zorgkosten onnodig stijgen.

Zorgaanbieders zijn het eerst aan zet om de zorg correct in rekening te brengen. Zorgverzekeraars ontvangen alle nota's en hebben de wettelijke taak om fouten op te sporen en te laten herstellen door de aanbieders. Het NZa-onderzoek wijst uit dat zorgverzekeraars dit actief doen.

Alle zorgverzekeraars gebruiken automatische controles, maar vaak nog in de vorm van projecten. De NZa pleit voor een goede afronding hiervan, zodat automatische controle waar mogelijk standaard wordt ingevoerd. Verder blijkt dat alle zorgverzekeraars ook data-analyses verrichten, maar dat dit nog kan worden uitgebreid naar verschillende zorgsectoren.

Zorgverzekeraars werken onderling goed samen bij de controle van nota's van de ggz en de ziekenhuiszorg. Op andere terreinen kan dit beter, zoals het uitvoeren van gezamenlijke controles en het delen van controleresultaten.

Zorgaanbieders en zorgverzekeraars werken ook meer samen om fout declareren te voorkomen. Zoals eerder aangeven in de 'Zienswijze Horizontaal Toezicht' vindt de NZa dit een goede zaak. Onjuist declareren vooraf voorkomen is effectiever dan achteraf fouten corrigeren.

De NZa zal blijven monitoren of zorgverzekeraars de zorgnota's goed controleren. Zo blijft ze de vorderingen op het gebied van automatische controles, data-analyse en samenwerking volgen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 27 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!