Er komt steeds meer aandacht voor regionale samenwerking

De NZa ziet positieve veranderingen in de contractering van huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg, zo blijkt uit onderzoek. Er komt steeds meer aandacht voor regionale samenwerking. We zien dit jaar veel doorlopende meerjarencontracten, wat zowel zorgaanbieders als zorgverzekeraars rust en zekerheid geeft in de contractering.

De ruimte die het hoofdlijnenakkoord biedt voor investeringen in huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg wordt grotendeels benut. Partijen weten elkaar over het algemeen beter te vinden en in een eerder stadium. Wel zien we dat regionale samenwerking nog niet in alle regio’s even soepel loopt.

Opgave in de regio
In het hoofdlijnenakkoord huisartsenzorg is de afspraak gemaakt dat zorgaanbieders en zorgverzekeraars per regio de sociale en gezondheidssituatie en opgave in kaart brengen. Vanuit die regiobeelden maken partijen inhoudelijke plannen. In alle regio’s is hiermee gestart maar het kost in bepaalde regio’s veel tijd. Hier waren de inspanningen in de afgelopen jaren vooral gericht op het bouwen en omvormen van de organisatiestructuur. Uit onze interviews blijkt dat vervolgstappen daarom nog niet geland zijn in contracten. Dat betekent niet dat er geen beweging is.

Multidisciplinaire zorg
Als gevolg van regionalisering nemen in bepaalde regio’s de spanningen tussen huisartsenpraktijken en regionale samenwerkingsverbanden toe. We signaleren in toenemende mate weerstand tegen het betrekken van andere domeinen. Dit speelt met name wanneer de zorg bestaat dat investeringen die onder het macrokader huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg vallen ten koste gaan van de ruimte voor investeringen in huisartsenzorg. De beweging naar meer samenwerking tussen domeinen vinden wij cruciaal voor het leveren van passende zorg.

In de monitor doen we een aantal aanbevelingen voor verbetering van de contractering. Daarnaast stellen we vast dat ook de aanbevelingen uit de monitor van vorig jaar nog steeds van kracht zijn.

Lees ook het artikel ‘Monitor Contractering Huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg 2021: Op weg naar optimale samenwerking’.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NZa
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Steeds meer aandacht voor regionale samenwerking in contractering huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 01 apr 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!