Op verzoek van staatssecretaris Van Rijn van het ministerie van VWS doet de Inspectie Jeugdzorg in 2017 onderzoek bij jeugdhulpaanbieders die gespecialiseerde hulp bieden aan (vermoedelijke) slachtoffers van loverboys/mensenhandel.

 


Eind 2014 verscheen het Actieplan Aanpak meisjesslachtoffers van loverboys/mensenhandel in de zorg voor jeugd: ‘Hun verleden is niet hun toekomst’ van de Commissie Azough. Aanleiding voor het actieplan was dat, hoewel er steeds meer slachtoffers van loverboys/mensenhandel zijn, er nog geen integrale ketenaanpak voor slachtoffers was. Vervolgens stelde de Commissie Azough het Kwaliteitskader voor jeugdhulporganisaties die gespecialiseerde opvang en hulp bieden aan meisjesslachtoffers van loverboys/mensenhandel’ op. Dit kwaliteitskader geeft jeugdhulpaanbieders handvatten voor het bieden van deze gespecialiseerde, residentiële opvang.

Aanbieders gespecialiseerde residentiële opvang aan slachtoffers van loverboys/mensenhandel

Voorafgaand aan het toezicht onderzocht de inspectie eerst welke jeugdhulpaanbieders gespecialiseerde residentiële opvang bieden aan (vermoedelijke) meisjesslachtoffers van loverboys/mensenhandel. Hier bleek namelijk geen volledig overzicht van te zijn. De inspectie heeft bij twintig jeugdhulpaanbieders, waarvan bekend is dat zij zich op deze doelgroep richten, telefonisch navraag gedaan of zij deze hulp bieden. Het toezicht wordt uitgevoerd bij de dertien jeugdhulpaanbieders die hebben aangegeven gespecialiseerde residentiële hulp te bieden.

Het onderzoek

Het onderzoek richt zich op de kwaliteit van de gespecialiseerde hulp aan (vermoedelijke) slachtoffers van loverboys/mensenhandel Het onderzoek wordt uitgevoerd aan de hand van het Toetsingkader Verantwoorde hulp voor jeugd (met verblijf). Dit toetsingskader bestaat uit vijf thema’s: uitvoering hulpverlening, veiligheid, leefklimaat, cliëntenpositie en organisatie. In dit onderzoek sluit de inspectie nauw aan bij de kernelementen uit het kwaliteitskader van de Commissie Azough.

Het onderzoek vindt plaats in de periode juni-november 2017. Van elk onderzoek wordt een instellingsrapport gemaakt. Alle rapporten worden op de website van de Inspectie Jeugdzorg gepubliceerd. Op grond van de dertien instellingsrapporten maakt de inspectie een geaggregeerd rapport. Dit eindrapport wordt in de eerste maanden van 2018 gepubliceerd.

Bron: Inspectie Jeugdzorg


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 27 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!