Preventie van dementie kan worden gestimuleerd door een persoonlijk risicoprofiel op te stellen.

Onderzoekers van het Maastricht UMC+ en Alzheimer Centrum Limburg hebben hiervoor een speciaal scoremodel ontwikkeld, gebaseerd op verschillende leefstijlfactoren, die tevens een aangrijpingspunt voor interventie kunnen bieden. "Zo kunnen we tijdig het risico op dementie verkleinen", zegt hoofdonderzoeker dr. Stephanie Vos. In het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Alzheimer's Disease zijn dinsdag 16 mei de succesvolle resultaten gepresenteerd waaruit blijkt dat preventie succesvol kan zijn.

Dementie is een snel groeiend gezondheidsprobleem, wereldwijd. Genezing is vooralsnog niet mogelijk, wat de noodzaak van preventie des te groter maakt. Verschillende factoren die voornamelijk met leefstijl verband houden, hebben een invloed op het dementierisico. Denk bijvoorbeeld aan: verhoogd cholesterol, overgewicht, roken en hoge bloeddruk. Maastrichtse onderzoekers hebben een model ontwikkeld, waarmee op basis van twaalf van deze factoren een individueel risicoprofiel kan worden opgesteld: de LIBRA-index (Lifestyle for Brain Health). Die blijkt nu op basis van een groot Europees populatieonderzoek bewezen effectief.

Risicoprofiel
Om de effectiviteit van het scoremodel te bepalen werd voor ruim 9.000 niet-demente mensen, in leeftijd variërend van 55 tot 97 jaar, een individueel risicoprofiel bepaald. In de jaren daarna werd gekeken wie wel of geen dementie ontwikkelde. Het score-model bleek betrouwbaar. Een hogere score op de LIBRA-index leidde inderdaad tot meer gevallen van dementie, met uitzondering van de groep deelnemers ouder dan 80 jaar. Dat houdt in dat op basis van het scoremodel betrouwbaar kan worden voorspeld wie op oudere leeftijd meer kans heeft op het krijgen van dementie. Lagere scores leidden tot een lager risico op dementie en een betere gezondheid van het brein.

Praktische toepassing
Omdat het scoreprofiel voornamelijk gebaseerd is op leefstijlfactoren, is er veel ruimte om daar actief aan te werken. Tevens wordt inzichtelijk gemaakt waar iemands risico's precies zitten. Het scoreprofiel een arts helpen om mensen meer bewust te maken van hun persoonlijke risico's en in het geven van een haalbaar advies. "Als er op je 55e al een hoge score uitrolt, kun je het dementie-risico verlagen door bijvoorbeeld te stoppen met roken of te kiezen voor een gezonder dieet", zegt Vos. "Het scoremodel is daarmee praktisch en toepasbaar. Daarnaast kan het scoremodel ook gebruikt worden om mensen met een hoog risico op dementie te selecteren voor bijvoorbeeld onderzoek naar nieuwe medicijnen."

Bron: Maastricht UMC+


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 28 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!