De NZa heeft deze variant na overleg met het ministerie van VWS mogelijk gemaakt

De NZa heeft bepaald dat binnen de modulaire bekostiging voor GGZ-cliënten een extra variant is toegestaan. Voor zorgaanbieders wordt het mogelijk enkel de woonzorg en specifieke behandeling vanuit de Wlz te leveren. De algemeen medische zorg kan dan geleverd worden door een andere aanbieder en gedeclareerd worden onder de Zorgverzekeringswet. Zorgaanbieders hadden hierover veel vragen gesteld aan de NZa.  

Integrale of modulaire bekostiging 
Vanaf 1 januari 2021 hebben cliënten met psychische problematiek, die voldoen aan de Wlz-criteria, toegang tot de Wlz. De zorg voor deze cliënten wordt bekostigd via het integrale model of het modulaire model. (Meer uitleg vindt u in de informatiekaart van de NZa.) In het integrale model levert de woonzorgaanbieder het integrale zorg- en behandelingspakket, eventueel via onderaannemerschap. Daarin verandert niets.

Bij het modulaire bekostigingsmodel kan de aanbieder van woonzorg er per module (specifieke behandeling, ggz-behandeling en algemeen medische zorg) voor kiezen deze zelf te leveren, te organiseren in onderaannemerschap en/of te laten leveren door andere zorgaanbieders.

Extra variant 
Als een zorgaanbieder woonzorg en specifieke behandeling organiseert, dus zelf levert of via een onderaannemer, moet deze in principe ook de algemeen medische zorg organiseren. Hierover zijn veel vragen binnengekomen bij de NZa. Daarbij werd duidelijk dat er behoefte bestaat -met name bij zorgaanbieders die primair zorg leveren in de verpleging en verzorging en gehandicaptenzorg- om via het modulaire model enkel de woonzorg en specifieke behandeling te leveren. De NZa heeft deze variant na overleg met het ministerie van VWS mogelijk gemaakt. Zie het bericht van de NZa. Algemeen medische zorg kan door andere zorgaanbieders worden geleverd en gedeclareerd onder de Zvw. De aanbieder van woonzorg coördineert de zorginhoudelijke afstemming. 

Bekostiging via Wlz en Zvw 
Alle zorg in het integrale model valt onder de Wlz. Ook de woonzorg en specifieke behandeling in het modulaire model komen altijd ten laste van de Wlz. De ggz-behandeling komt in het modulaire model in 2021 ten laste van de Zvw. Het is de bedoeling om de ggz-behandeling vanaf 2022 ook in het modulaire model onder te brengen in de Wlz. De algemeen medische zorg komt in 2021 in het modulaire model ten laste van de Zvw. Of de algemeen medische zorg daarna ten laste van de Zvw of Wlz komt, is nog afhankelijk van politieke besluitvorming rond de positionering van behandeling. De NZa kijkt met het Ministerie van VWS naar de mogelijke scenario’s in het modulaire model na 2021.

Overgangswijze GGZ-cliënten in Wlz 2021
Er zijn meer GGZ-cliënten dan verwacht die een indicatie voor de Wlz aanvragen. Dat leidt tot vertraging bij het afgeven van indicatiebesluiten. Het CIZ zal een deel van de aanvragen in 2021 moeten behandelen. Daarom is er een overgangswijze gekomen voor GGZ-cliënten in2021.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NZa
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Extra variant modulaire bekostiging voor GGZ-cliënten in de Wlz
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 14 dec 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!