Herinvoering van de inkomensafhankelijke eigen bijdrage in de Wmo geen goed idee

Ieder(in) en andere cliëntenorganisaties vinden een herinvoering van de inkomensafhankelijke eigen bijdrage in de Wmo geen goed idee. Dit zou in de plaats komen van het huidige Wmo-abonnementstarief (een vaste eigen bijdrage). Het is belangrijk dat Wmo-ondersteuning financieel toegankelijk blijft. Ieder(in) reageerde op de internetconsultatie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over de wijzigingen in de Wmo.

Ieder(in) heeft samen met Seniorencoalitie (ANBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden, NOOM en SOM.Nl), Patiëntenfederatie Nederland, MantelzorgNL, MIND, Per Saldo, Alzheimer Nederland, Spierziekten Nederland, Wij Staan Op! en Gehandicapten Patiënten Platform Zeist een reactie op de internetconsultatie opgesteld. Daarin benadrukken we de risico’s van het invoeren van een inkomensafhankelijk eigen bijdrage voor alle Wmo-voorzieningen, waarmee mensen geraakt worden die toch al te maken hebben met hoge zorgkosten.

Reactie Ieder(in)
In de reactie op de internetconsultatie geven wij het ministerie van VWS de volgende overwegingen mee:

Behoud het abonnementstarief voor andere Wmo-voorzieningen dan huishoudelijke hulp
De toegenomen uitgaven aan Wmo-voorzieningen bestaat voor het overgrote deel, bijna 94%, uit huishoudelijke hulp, terwijl juist minder wordt uitgegeven aan andere Wmo-voorzieningen als ondersteuning thuis. Wij pleiten ervoor dat het abonnementstarief in ieder geval behouden blijft voor andere Wmo-voorzieningen en voor mensen die gebruikmaken van huishoudelijke hulp in combinatie met andere Wmo-voorzieningen.

Voorkom een stapeling van zorgkosten
Als het abonnementstarief wordt afgeschaft, zal de eigen bijdrage voor mensen die gebruik maken van de Wmo soms fors toenemen. Voor mensen met een hoger inkomen kan de eigen bijdrage op jaarbasis oplopen tot €3.576. Vergeleken met de huidige situatie betekent dit besluit voor veel Wmo-gebruikers een fikse financiële last. Dit komt boven op de stapeling van zorgkosten die zij vaak al hebben.

Voorkom dat eigen bijdrage leidt tot mijden van ondersteuning
De verhoging van de eigen bijdrage maakt de toegang tot ondersteuning moeilijker voor sommige groepen. Mensen die geen hoge eigen bijdrage kunnen betalen, hun sociale netwerk niet (nog meer) kunnen inzetten en evenmin particuliere hulp kunnen financieren, komen in de knel te zitten. Als de inkomensafhankelijke eigen bijdrage wordt ingevoerd, zullen meer mensen zorg mijden. Dat is ook gebeurd bij het invoeren ervan in 2015.

Laat de eigen bijdrage pgb ingaan bij aanvang zorg en maak pauzering mogelijk
In het huidige voorstel zouden pgb-cliënten een eigen bijdrage moeten betalen voor ondersteuning die ze (nog) niet ontvangen. We pleiten er daarom voor dat voor pgb-cliënten de eigen bijdrage zou moeten ingaan bij daadwerkelijke aanvang van de zorg en dat pauzering mogelijk moet zijn.

Stijging administratieve lasten voor Wmo-gebruikers is onwenselijk
Tot slot maken wij ons zorgen over de uitvoering. Het systeem van een inkomensafhankelijke eigen bijdrage leidt tot een stijging van de administratieve lasten voor Wmo-gebruikers.

We hopen dat het ministerie van VWS deze punten in overweging neemt en zorgt dat de Wmo toegankelijk blijft. De bestaanszekerheid voor mensen met een levenslange, levensbrede beperking of een chronische ziekte staat al te veel onder druk.

Lees hier de reactie op de internetconsulatie.

Bron: Ieder(in)