De Gemeentezorgspiegel is een gezamenlijke feitenbasis die een compleet beeld biedt van het zorggebruik 

Het aantal gemeenten dat gebruik maakt van de Gemeentezorgspiegel groeit. Bij elkaar opgeteld hebben zij nu zicht op het zorggebruik van 3,5 miljoen Nederlanders. Dat is 20% van de Nederlandse bevolking. Gemeenten, zorgverzekeraars en zorgkantoren hebben op landelijk niveau met elkaar afgesproken dat zij de zorg in de regio samen verder gaan verbeteren. Speerpunten daarbij zijn geestelijke gezondheidszorg (GGZ), ouderenzorg en preventie. Om gerichte afspraken te maken over goede zorg voor inwoners van de regio, hebben de drie partijen informatie nodig over het zorggebruik in de regio. De Gemeentezorgspiegelvoorziet in die informatiebehoefte. De betrokken partijen streven naar een volledige dekking van de Gemeentezorgspiegel op korte termijn.

De Gemeentezorgspiegel is een gezamenlijke feitenbasis die een compleet beeld biedt van het zorggebruik vanuit alle zorgdomeinen, tot op wijkniveau. Ook zijn rapportages over specifieke zorg, zoals GGZ en ouderenzorg beschikbaar. De Gemeentezorgspiegel is een besloten digitale omgeving. Gemeenten en zorgverzekeraars kunnen daar op een efficiënte en betrouwbare manier zorginformatie inwinnen die van belang is bij het bepalen van zorgplannen en inkoopbeleid.

Integraal beeld van de zorg
Vektis beschikt via de zorgverzekeraars al over alle informatie uit de Zorgverzekeringswet en de langdurige zorg. Deze informatie is daarom direct beschikbaar in de Gemeentezorgspiegel. Gemeenten die gebruikmaken van de Gemeentezorgspiegel leveren zelf de Wmo-informatie aan, zodat die de spiegelinformatie compleet kan maken en zo een integraal beeld van de zorg geeft. Eind 2020 biedt Vektis ook de mogelijkheid om de informatie uit de jeugdzorg toe te voegen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Zorgverzekeraars Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Gemeentezorgspiegel steeds meer gebruikt voor organiseren juiste zorg in de regio
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 04 feb 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!