Gemeenten zijn verplicht inwoners die zorg en ondersteuning vanuit de Wmo of de Jeugdwet krijgen, tijdig te informeren over het aflopen van hun indicatie

Gemeenten moeten inwoners op tijd informeren als hun indicatie voor zorg of ondersteuning uit de Wmo of Jeugdwet afloopt. Bovendien mogen indicaties niet te kortdurend zijn, schrijft minister Hugo de Jonge (VWS) aan de Tweede Kamer.

De minister antwoordt hiermee op vragen van Ieder(in) en PvdA-Kamerlid Kerstens. Zorg en ondersteuning vanuit de gemeente worden in de praktijk vooral toegekend met kortdurende indicaties en beschikkingen. Die zorg stopt zodra het weer beter lijkt te gaan met iemand. Voor mensen die langdurig of levenslang die hulp nodig hebben, leveren die kortdurende indicaties grote problemen op.

Bij iemand met een verstandelijke beperking of autisme betekent stoppen met die hulp dat er vaak onmiddellijk weer problemen ontstaan. Bij iemand met een progressieve spierziekte die begeleiding nodig heeft, zie je dat stoppen met die begeleiding een snelle verslechtering veroorzaakt. Het zorgaanbod moet meer uitgaan van de ondersteuningsvraag, waarbij zorg indien nodig langdurig en op maat geregeld wordt.

Zomaar stopzetten mag niet
Gemeenten zijn verplicht inwoners die zorg en ondersteuning vanuit de Wmo of de Jeugdwet krijgen, tijdig te informeren over het aflopen van hun indicatie. Het is niet wenselijk dat een cliënt zelf bij de gemeente aan de bel moet trekken als zijn indicatie afloopt. Voorkomen moet worden dat hulp en ondersteuning na afloop van die indicatie zomaar worden stopgezet, laat de minister weten. Mensen moeten dus op tijd en actiever door hun gemeente geïnformeerd worden als indicaties aflopen.

Onzekerheid en bureaucratie
Ook wil de minister dat gemeenten meer denken en handelen vanuit wat mensen nodig hebben. Hij vindt het onwenselijk dat beschikkingen voor mensen met een levenslange beperking voor een korte duur worden afgegeven. Onzekerheid en bureaucratie - door bijvoorbeeld onnodige herindicaties - moeten worden voorkomen. Waar nodig kunnen gemeenten langdurige indicaties en beschikkingen afgeven. Dit is, ook juridisch, zowel in de Wmo als in de Jeugdwet heel goed mogelijk.

Lees verder:
Beantwoording door minister van Tweede Kamervragen over kortdurende Wmo-indicaties 
Artikel in Binnenlands Bestuur: Gemeente moet afloop indicatie tijdig melden 



Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Minister: 'Voorkom te kortdurende indicaties voor Wmo en Jeugdwet'
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 26 aug 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!