Psychosociale ondersteuning heeft als doel hulp te bieden bij het omgaan met ingrijpende gebeurtenissen, zoals in dit geval een pandemie
Tijdens de COVID-19-pandemie werkten verpleegkundigen en verzorgenden onder hoge druk. Dit zorgde voor stress, vermoeidheid en angst bij deze professionals. Het is belangrijk dat ze bij een eventuele nieuwe pandemie goede psychosociale ondersteuning krijgen vanuit hun werkomgeving om dit soort klachten te voorkomen. Daarom hebben onderzoekers van het Nivel en het ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum een handreiking ontwikkeld met daarin praktische adviezen voor het organiseren van een goed aanbod aan psychosociale ondersteuning tijdens een toekomstige pandemie. De online handreiking is voor verpleegkundigen en verzorgenden, hun managers en HR-medewerkers in de zorg. De adviezen in de interactieve handreiking richten zich ook op wat je nu al kunt doen ter voorbereiding op een toekomstige pandemie, zodat zorgprofessionals veilig en gezond kunnen blijven werken.
Psychosociale ondersteuning heeft als doel hulp te bieden bij het omgaan met ingrijpende gebeurtenissen, zoals in dit geval een pandemie. Goede ondersteuning kan psychische klachten verlichten of voorkomen. Er zijn verschillende manieren waarop ondersteuning geboden kan worden. Verpleegkundigen en verzorgenden kunnen tijdens een toekomstige pandemie bijvoorbeeld steun vinden bij hun collega’s. In de handreiking staan ook andere vormen van psychosociale ondersteuning vanuit de werkomgeving.
Interactieve online handreiking geeft overzicht van psychosociale ondersteuningsvormen
Voorbeelden van psychosociale ondersteuning zijn onder andere het samenwerken in koppels (buddy’s), het houden van intervisiebijeenkomsten, het organiseren van moreel-beraad-sessies, het opzetten van een hulplijn en het aanbieden van trainingen over veerkracht en hoe je goed voor jezelf kunt zorgen. Ook kan een organisatie mogelijkheden bieden voor gesprekken met een collegiaal ondersteuner of professionele ondersteuners, zoals een maatschappelijk werker of geestelijk verzorger. In de nieuwe online handreiking worden deze ondersteuningsvormen op een interactieve manier gepresenteerd waarbij op een makkelijke manier door de handreiking heen te bladeren is door op de verschillende onderdelen te klikken.
Handreiking biedt adviezen voor verpleegkundigen, verzorgenden en hun managers
Niet alleen tijdens het hoogtepunt van een pandemie is er psychosociale ondersteuning voor verpleegkundigen en verzorgenden nodig. Ook na de pandemie en de periode voorafgaand aan een pandemie kan er door verschillende betrokkenen ingezet worden op meer ondersteuning. Zo kunnen verpleegkundigen en verzorgenden nu al werken aan een open en veilige werkcultuur waarin je problemen bespreekbaar durft te maken en elkaar steunt. Managers en HR-medewerkers zouden in samenspraak met de zorgprofessionals een duidelijk beleid kunnen ontwikkelen over het aanbod aan psychosociale ondersteuning ten tijde van een pandemie. Ook kunnen er afspraken en protocollen worden gemaakt voor het veilig werken tijdens een pandemie. Met deze adviezen kan een organisatie voorbereid zijn om verpleegkundigen en verzorgenden goed te ondersteunen als er weer een pandemie uitbreekt. In de interactieve handreiking kun je doorklikken naar nog meer adviezen voor de verschillende fasen van een pandemie.
Bron: Nivel