Het berkenpollenseizoen is begonnen. In eerste instantie gaat het om enkele berken die pollen verspreiden, maar dit kan al klachten veroorzaken.

Mensen met allergie voor berkenpollen kunnen de komende tijd weer hooikoortsklachten ervaren. Door het zachte lenteweer, overwegende droogte en stijgende temperaturen zullen komende week steeds meer berken in bloei komen. De berk verspreidt sterk allergeen pollen, die in het boompollenseizoen de meeste klachten veroorzaken.

In eerste instantie gaat het om enkele berken die pollen verspreiden, maar dit kan al klachten veroorzaken. De echte piek van het berkenpollenseizoen wordt in de tweede helft van april verwacht. Verschillende andere boomsoorten produceren al enige tijd licht tot matig allergeen pollen. De eerste elzen en hazelaars bloeiden bijvoorbeeld al extreem vroeg in december en pas deze week zijn deze soorten grotendeels uitgebloeid. De lage temperaturen in februari en maart hebben de bloei vertraagd, waardoor het boompollenseizoen langer duurt dan normaal. 

Droog weer en aanvoer van pollen uit buurlanden
Afgelopen weekend bestond de kans dat pollen door de wind uit onze buurlanden werd aangevoerd. 

Op vijf april viel voorlopig de laatste neerslag van betekenis. De concentratie pollen in de lucht zal in de komende dagen steeds verder toenemen. Vanaf zondag is er dagelijks een kleine kans op een lokale bui, waardoor de lucht tijdelijk en plaatselijk gereinigd kan worden. Doordat het ook volgende week grotendeels droog blijft en steeds meer bomen pollen produceren, zal het aantal mensen met hooikoortsklachten flink toenemen. 

Voor mensen die gevoelig zijn voor de berkenpollen is het verstandig maatregelen te nemen, zoals het gebruik van medicijnen. Voor die mensen die niet zeker zijn of hun klachten in deze periode worden veroorzaakt door een allergie, kan het raadzaam zijn een bezoek aan de huisarts te brengen.

Graspollenseizoen start normaal gesproken in mei
Mensen die alleen allergisch zijn voor graspollen kunnen in de komende tijd nog ongestoord genieten van het fraaie lenteweer. Normaal gesproken komen eind april of begin mei de eerste grassen tot bloei.

De start van het graspollenseizoen is afhankelijk van het temperatuurverloop in april. Daarnaast speelt de hoeveelheid neerslag een grote rol. Mocht er de rest van april weinig tot geen neerslag vallen dan kan droogte een remmend effect hebben op de bloei van grassen. 

De piek van het graspollenseizoen valt gemiddeld genomen eind mei en in juni. In deze periode ervaren een paar miljoen Nederlanders klachten.

Lees ook de berichten van Weeronline en Wageningen University in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : LUMC
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Berkenpollenseizoen begint volgende week
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 10 apr 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!