Uit metingen van het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit van het RIVM, van de GGD-Amsterdam en de DCMR Milieudienst Rijnmond blijkt dat de concentraties fijn stof (PM10) in 2016 gemiddeld iets lager zijn dan in 2015.

Voor PM10 concentraties is op geen enkele locatie overschrijding van de normen waargenomen. Ook de concentraties voor stikstofdioxide (NO2) laten een dalende trend zien.

De concentratie in 2016 is op achtergrondlocaties weliswaar iets hoger dan in 2015, maar dit is waarschijnlijk het gevolg van de weersomstandigheden in 2015. Bij de ruime meerderheid van de 20 straatstations ligt de jaargemiddelde NO2- concentratie in 2016 onder de norm. Ook het gemiddelde van de stations is onder de norm en is in lijn met een lineair afnemende trend.

Deze trend zet zich naar verwachting ook in de toekomst door. De raming voor NO2 voor 2020 is gemiddeld over Nederland gelijk aan de raming die vorig jaar is gemaakt. Dat blijkt uit de verwachtingen die voor fijn stof en NO2 zijn gemaakt voor de periode 2017 tot en met 2030. De raming voor 2030 is extra verlaagd door nieuwe, strengere regels voor de uitstoot van zeeschepen op de Noordzee na 2020. Ook de gemiddelde hoeveelheid stikstof die op de bodem neerslaat, daalt naar verwachting de komende jaren. Dit komt doordat de uitstoot van verkeer, scheepvaart en de landbouw naar verwachting daalt.

Het RIVM geeft jaarlijks op kaarten weer hoe in Nederland de gemeten concentraties in de lucht waren van onder andere stikstofdioxide en fijnstof. Daarnaast zijn de toekomstberekeningen voor deze stoffen gemaakt om het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) en de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) te monitoren. Met deze programma’s worden onder andere de effecten getoetst van ruimtelijke plannen op de concentraties van vervuilende stoffen in de lucht.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 28 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!