Onder complementaire zorg vallen behandelingen zoals acupunctuur, massagetherapie en het slikken van voedingssupplementen

Complementaire zorg wordt veelvuldig gebruikt door patiënten met kanker om klachten van ziekte of behandeling te verlichten. Op oncologische afdelingen van Nederlandse ziekenhuizen bestaan initiatieven op het gebied van complementaire zorg. Bij het opzetten van deze zorg schiet het echter vaak te kort aan kennis, ervaring, ondersteuning en financiering. Zorgverleners staan in de meeste gevallen positief tegenover complementaire zorg als aanvulling op de reguliere kankerbehandeling. Al kan het bespreken van complementaire zorg met patiënten met kanker beter. Zo blijkt uit vragenlijstonderzoek van het Nivel onder zorgverleners op oncologische afdelingen in Nederland.

Onder complementaire zorg vallen behandelingen zoals acupunctuur, massagetherapie en het slikken van voedingssupplementen. Patiënten met kanker ontvangen graag ondersteuning van zorgverleners op het gebied van complementair zorggebruik. Toch gaven patiënten in eerdere onderzoeken aan een drempel te ervaren om dit onderwerp met hun zorgverlener te bespreken. Meer duidelijkheid over de opvattingen van zorgverleners oncologie over complementaire zorg zou kunnen helpen drempels weg te nemen.

Complementaire zorg lijkt ingang te vinden in de reguliere oncologische zorg
Ongeveer 58% van de in dit onderzoek bevraagde zorgverleners gaf aan dat er in hun organisatie initiatieven zijn doorgevoerd op het gebied van complementaire zorg. Zo’n 10% van de respondenten gaf aan dat dit in de planning ligt. Deze initiatieven komen voornamelijk voort uit afdelingsbeleid en gezondheidszorgprogramma’s voor patiënten met kanker. Ongeveer de helft van de respondenten gaf aan iets te missen om initiatieven door te voeren, zoals kennis, ervaring, wetenschappelijk bewijs, financiering en ondersteuning vanuit het management.

De meeste zorgverleners zien belang in van complementaire zorg voor patiënten
Ruim 87% van de bevraagde zorgverleners staat positief tegenover complementaire zorg als aanvulling op de oncologische behandeling van patiënten. Daarbij zijn vrouwelijke zorgverleners en zorgverleners die werken op een afdeling waar al complementaire zorginitiatieven zijn geïmplementeerd positiever over complementaire zorg.

Ruimte voor verbetering van bespreekbaarheid complementaire zorg
Ondanks dat het belang van complementaire zorg ingezien wordt, geeft 21% van de respondenten toch aan dat het bespreken hiervan niet mogelijk is en ook niet op de planning ligt. Ongeveer 70% van de respondenten is het eens met de stelling dat zorgverleners routinematig zouden moeten vragen naar het complementair zorggebruik van patiënten. Zorgverleners geven in 72% van de gevallen aan behoefte te hebben aan ondersteunende middelen (zoals een gesprekstool of informatieoverzicht) om het onderwerp complementaire zorg met patiënten te bespreken.

Bron: Nivel


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Nivel
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Zorgverleners positief over complementaire zorg bij behandeling patiënten met kanker
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 15 mei 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!