Zorgverzekeraars zijn verplicht om uiterlijk op 1 april het zorginkoopbeleid voor het komende jaar te publiceren

De NZa geeft zorgverzekeraar EUCARE een waarschuwing omdat zij wijzigingen in het zorginkoopbeleid niet volgens de Regeling Transparantie zorginkoopproces bekend heeft gemaakt. EUCARE handelde niet volgens de regels bij de inkoop van verpleging en verzorging. Het is de eerste keer dat de NZa bij EUCARE een dergelijke overtreding constateert en daarom legt de NZa een waarschuwing op. Als in de komende twee jaar blijkt dat ze de regeling voor dezelfde zorgvorm nogmaals niet naleven kan de NZa zwaardere maatregelen treffen.

Zorgverzekeraars zijn verplicht om uiterlijk op 1 april het zorginkoopbeleid voor het komende jaar te publiceren. EUCARE overtrad de transparantieregels zorginkoopproces omdat er in het inkoopbeleid niets was opgenomen over het maatwerkproces wat voor sommige zorgaanbieders van toepassing kan zijn. Binnen het maatwerkproces kunnen de data die EUCARE hanteert voor het indienen van voorstellen afwijken van de genoemde data in de planning. De planning in het inkoopbeleid geeft daarom onterecht het beeld dat de genoemde data van toepassing zijn op het gehele inkoopproces en voor alle zorgaanbieders. Hierdoor was voor zorgaanbieders voor wie het maatwerkproces gold onvoldoende inzichtelijk wat de belangrijke momenten in het contracteerproces zijn, wanneer deze plaatsvinden en welke reactietermijnen er gelden.

Voor zorgaanbieders is het van belang te weten welke stappen wanneer worden gezet in het zorginkoopproces zodat zij hierop kunnen anticiperen. EUCARE heeft het inkoopbeleid voor 2022 inmiddels aangepast.

Waarom publicatie?
Door de waarschuwing te publiceren willen wij burgers, zorgaanbieders en andere zorgverzekeraars informeren. De NZa hecht veel waarde aan een soepel verloop van het zorginkoopproces. Een inzichtelijk proces komt de verstandhouding tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders ten goede en een gezonde relatie is cruciaal voor een goede werking van de zorgmarkt.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NZa
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Waarschuwing voor EUCARE om overtreding regels zorginkoopproces
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 03 nov 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!