Sinds september en oktober 2020 lopen er terugroepacties van producten waarin sesam is verwerkt

Recent is een aantal warenwetproducten teruggeroepen waarin sesamolie is verwerkt. Daaronder vallen onder meer Sleepzz melatonine plantaardig 0,1 mg (HollandPharma.nl) en verschillende Davitamon-producten (Omega Pharma). Ook andere producten kunnen getroffen zijn of binnenkort worden teruggeroepen.

Sinds september en oktober 2020 lopen er terugroepacties van producten waarin sesam is verwerkt. Aanvankelijk betrof het vooral voedingsmiddelen. De sesam in deze producten voldeed niet aan de Europese regelgeving voor voedselveiligheid. In een aantal partijen sesam uit India bleken te veel resten van het verboden gewasbeschermingsmiddel ethyleenoxide te zitten. De inname van residueel ethyleenoxide geeft geen direct risico voor de gezondheid, maar langdurige blootstelling moet worden vermeden.

Inmiddels blijken ook andere producten te moeten worden teruggeroepen, waaronder OTC-producten die sesamolie bevatten. Recent zijn terugroepacties gestart van onder meer producten met melatonine, terwijl ook verschillende voedingssupplementen van Davitamon zijn getroffen.

Voor een actueel overzicht van getroffen producten zie bijvoorbeeld:
https://www.hollandpharma.nl/nl/nieuws/442/Recall_Meerdere_producten_bevatten_mogelijk_een_te_hoge_hoeveelheid_Ethyleenoxide of https://www.productwaarschuwing.nl/terugroepacties-producten-met-ethyleenoxide/

Bekijk de website van de NVWA voor meer achtergrondinformatie over deze recalls


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: KNMP
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : KNMP
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Recall producten met sesamolie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 08 sep 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!