Ieder jaar krijgen ongeveer 1000 vrouwen en 500 mannen kanker door het virus

Het vaccin tegen het HPV humaan papillomavirus -virus wordt ook beschikbaar voor jongens. Dat schrijft staatssecretaris Blokhuis (VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een brief aan de Tweede Kamer. Vanaf 2021 wordt de uitbreiding opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Ieder jaar krijgen ongeveer 1000 vrouwen en 500 mannen kanker door het virus. Het vaccin beschermt hiertegen.

Jongens die met HPV geïnfecteerd zijn, kunnen daar penis-, anus-, mond-, en keelkanker door krijgen. “Door ook jongens het HPV-vaccin aan te bieden, slaan we twee vliegen in één klap. Jongens zijn dan beschermd tegen het virus en hebben daardoor minder kans op vreselijke ziektes zoals peniskanker. Bovendien zijn zowel jongens als meisjes hiermee nog beter beschermd door groepsbescherming”, zegt Staatssecretaris Blokhuis.

Vanaf 2021 in het Rijksvaccinatieprogramma
Het vaccin komt in 2021 in het vaccinatiepakket voor jongens. Een andere maatregel die Blokhuis neemt, is dat kinderen eerder gevaccineerd worden tegen HPV. Vanaf 2021 krijgen alle kinderen het vaccin als ze 9 jaar oud zijn. Mensen die het vaccin hebben gemist, krijgen nog een keer de kans om de prik in te halen wanneer ze 14 of tussen de 16 en 17 jaar oud zijn. Totdat het vaccin in 2021 in het Rijksvaccinatieprogramma wordt opgenomen, krijgen jongens en 18-plussers het vaccin nog niet aangeboden vanuit het programma. Mensen die vooruitlopend hierop de vaccinatie willen, kunnen dit overleggen met huisarts of vaccinatiecentrum

Meer informatie staat hier

Hoogste opkomst

Meisjes worden al sinds 2010 ingeënt tegen het virus omdat het baarmoederhalskanker veroorzaakt. Nog nooit was de opkomst zo hoog als vorig jaar. Van de meisjes die in 2006 zijn geboren, heeft 65 procent de eerste prik gehaald.

Meer informatie
Kamerbrief Paul Blokhuis: Jongens krijgen ook vaccin tegen HPV-kanker
HPV-vaccinatie buiten het Rijksvaccinatieprogramma
Rijksvaccinatieprogramma.nl


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Blokhuis: jongens krijgen ook vaccin tegen HPV-kanker
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 29 sep 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!