Jaarlijks melden 80.000 mensen zich met brandwonden bij de huisarts, huisartsenpost of de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis.

Patiënten met de meest ernstige brandwonden worden doorverwezen en opgenomen in één van de gespecialiseerde brandwondencentra in Groningen, Beverwijk of Rotterdam. Patiënten met kleinere brandwonden worden behandeld buiten de brandwondencentra. ‘’De zorg en behandeling van brandwondenpatiënten buiten de brandwondencentra blijkt per praktijk en ziekenhuis te verschillen. De drie brandwondencentra en de Nederlandse Brandwonden Stichting (Brandwondenzorg Nederland) streven naar uniforme opvang en zorg voor brandwondenpatiënten, ongeacht waar en door wie zij behandeld worden. Daarom heeft Brandwondenzorg Nederland samen met professionals uit de eerste- en tweedelijns zorg de richtlijn ‘Zorg voor patiënten met brandwonden’ opgesteld.’’, aldus Kees Hoogewerf – projectleider.

In de drie Nederlandse brandwondencentra wordt specialistische brandwondenzorg gegeven aan patiënten met overwegend complexe brandwonden. De meeste patiënten met brandwonden worden echter gezien bij de huisarts, huisartsenpost of het ziekenhuis. De nieuwe richtlijn ‘Zorg voor patiënten met brandwonden’ richt zich op de zorg buiten de brandwondencentra en geeft aanbevelingen voor de zorg voor patiënten met brandwonden, van de behandeling tot en met de nazorg. Deze richtlijn is een logisch vervolg op de richtlijn ‘Eerste opvang brandwondenpatiënten in de acute fase (1ste 24 uur)’. Met beide richtlijnen wordt de zorg voor brandwondenpatiënten binnen Nederlandgestandaardiseerd en de kwaliteit bevorderd.

Betere opvang en behandeling leidt tot hogere kwaliteit van levenDe richtlijn

‘Zorg voor patiënten met brandwonden’ geeft handvatten over de zorg en behandeling ná de eerste opvang. ‘’In de richtlijn doen we aanbevelingen over bijvoorbeeld wondbehandeling, pijnmanagement en nazorg. Maar ook over andere belangrijke zaken zoals wanneer een patiënt eventueel alsnog doorverwezen moet worden naar meer specialistische zorg. De richtlijn zorgt ervoor dat patiënten, die niet in een brandwondencentrum worden opgevangen, de beste zorg ontvangen. Dit is van groot belang, want het herstel van brandwonden is juist afhankelijk van de verleende behandeling en zorg. Een betere opvang en behandeling leidt tot een hogere kwaliteit van leven van de patiënt.’’, aldus Hoogewerf. Bij de totstandkoming van deze richtlijn werkten, naast patiënten, alle professionals samen die ook in de praktijk bij de zorg voor brandwondenpatiënten betrokken zijn. Daarmee is de toepasbaarheid in de praktijk gewaarborgd.

Direct toepasbaar voor verwerking in eigen protocollen

Uniek is dat de belangrijkste aanbevelingen van de richtlijn overzichtelijk zijn weergegeven in vier stroomschema’s. Dit stelt de professional in staat snel te beoordelen hoe het behandeltraject moet verlopen. De richtlijn is digitaal beschikbaar via www.brandwondenzorg.nl/voor-zorgprofessionals/richtlijnen en is daarmee direct toepasbaar voor de verschillende betrokken specialisten om te verwerken in hun eigen protocollen.

De richtlijn is tot stand gekomen met financiële steun van de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten en de Nederlandse


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 29 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!