Uitstel van diagnostiek en behandeling leidt potentieel tot aanzienlijke gezondheidsschade

Naast achtergebleven diagnosen in de oncologie (moedervlekken en melanoom, mammabiopten, prostaatbiopten en darmpoliepen) blijkt er een achterstand in diagnostiek bij tal van andere ziekten te zijn, zoals coeliakie en chronische ontstekingsziekten van het maag- en darmstelsel. Dit geldt voor zowel volwassenen als voor kinderen. Dat blijkt uit oriënterend onderzoek van De Nederlandse Vereniging Voor Pathologie (NVVP) en pathologiedatabase Pathologisch-Anatomisch Landelijk Geautomatiseerd Archief (PALGA) naar de omvang van deze daling en naar het herstel van de diagnostiek na de eerste golf. Pathologen vinden de resultaten van het onderzoek verontrustend.

Jos Bart, voorzitter van de NVVP: ‘We hadden gehoopt dat er na de opheffing van de gedeeltelijke lockdown een inhaalslag zou worden gemaakt. Uit de cijfers blijkt echter dat een traag herstel tot een normaal niveau opgetreden is, maar dat de achterstand niet is ingehaald.’ De pathologen beschouwen dit als alarmerende cijfers, omdat op grond van deze cijfers en enkele recente publicaties verondersteld moet worden dat er in Nederland duizenden patiënten moeten zijn met een ernstige, mogelijk kwaadaardige ziekte, die nog niet ontdekt is. Voor een aanzienlijk deel van deze patiënten bestaat een goede behandeloptie, mits behandeling niet te lang
wordt uitgesteld. Uitstel van diagnostiek en behandeling leidt potentieel tot aanzienlijke gezondheidsschade.

Weefselonderzoek
Tijdens de eerste golf vanwege de COVID-19 pandemie werd de reguliere zorg bij de huisarts en in de ziekenhuizen drastisch afgeschaald. Ook werden de bevolkingsonderzoeken naar baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker tijdelijk stopgezet. Dit heeft geleid tot een sterke daling in het aantal diagnosen dat door pathologen op grond van weefselonderzoek werd gesteld.

Ga met klachten naar huisarts
Volgens de pathologen moeten er twee dingen gebeuren om de gezondheidsschade te beperken:
Bart: ‘Het is belangrijk dat mensen met klachten zich blijven melden bij de (huis)arts.
Iris Nagtegaal, voorzitter van PALGA: ‘Wij roepen op om buitengewoon terughoudend te zijn met het stopzetten van bevolkingsonderzoeken.’

Kijk voor verder informatie op de site van De Nederlandse Vereniging Voor Pathologie (NVVP)


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NVVP
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NVVP
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: COVID-19 pandemie leidde tot achterstand duizenden diagnosen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 03 dec 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!