De snelheid waarmee het aantal nieuwe meldingen stijgt lijkt echter iets af te nemen

Afgelopen week steeg het aantal meldingen van COVID-19, het aantal patiënten in de ziekenhuizen en het aantal IC intensive care -opnames verder. De snelheid waarmee het aantal nieuwe meldingen stijgt lijkt echter iets af te nemen. Dit zou een gevolg kunnen zijn van de maatregelen die eind september van kracht werden.

In de afgelopen week zijn 55.587 nieuwe meldingen van COVID-19 ontvangen, een stijging van bijna 12.000 (27%) ten opzichte van de week daarvoor. In alle leeftijdsgroepen was een stijging te zien van het aantal positief geteste personen. Het verschil tussen het aantal meldingen in jongere en oudere leeftijdsgroepen wordt echter kleiner. Het aantal nieuwe meldingen lijkt wat minder hard toe te nemen dan een week eerder. Dit zou een effect kunnen zijn van de maatregelen vanaf eind september. Volgende week kunnen we zien of deze trend doorzet.

Het aantal ziekenhuisopnames stijgt onveranderd door. Afgelopen week meldde stichting NICE  1492 nieuwe opnames in verband met COVID-19 op de verpleegafdelingen en 287 nieuwe opnames op de intensive care.

Het aantal door de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  gemelde sterfgevallen door COVID-19 betreft deze week 185 (vorige week 173). Meer dan 9 op de 10  van de mensen overleden in de afgelopen week was 70 jaar of ouder. Afgelopen week overleden 150 meer mensen dan verwacht op basis van voorgaande jaren (oversterfte) en de week ervoor waren het 200 overlijdens meer. Het CBS Centraal Bureau voor de Statistiek   meldde dit vrijdag in een nieuwsbericht over oversterfte.

GGD-teststraten en percentages positief
Van 6 – 18 oktober werden 311.188 personen* getest in de GGD-teststraten, dit zijn ruim 30.000 personen meer dan in de week ervoor. De uitslag is bekend van 269.753 personen. Van deze groep testten 38.859 positief. Het percentage positieve testen steeg daarmee naar 14,4%. In alle regio’s steeg dit percentage. In sommige GGD-regio’s testte wel 1 op de 5 mensen positief op COVID-19. In GGD-regio’s Rotterdam-Rijnmond, Twente, Zaanstreek-Waterland werden de hoogste percentages gevonden. Het blijft dan ook belangrijk om je te laten testen en om er niet vanuit te gaan dat het slechts om een ‘herfstkuchje’ of ‘najaarsverkoudheidje’ gaat als je klachten hebt die passen bij COVID-19.

Reproductiegetal R
Het reproductiegetal is met 1,22 (ondergrens: 1,19 , bovengrens: 1,25).Dit is nauwelijks lager dan enkele weken geleden, en het betrouwbaarheidsinterval ligt nog steeds geheel boven de 1. Het reproductiegetal van 1,22 betekent dat 100 mensen met COVID-19 samen 122 andere mensen besmetten met het virus.

Aantal besmettelijke personen in Nederland
Het aantal besmettelijke personen ligt nu op 127.000 (met een ondergrens van ruim 91.000 en een bovengrens van bijna 162.000.

Verspreiding voorkomen? Houd je aan de basismaatregelen!
Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen is het belangrijk dat iedereen zich aan de maatregelen houdt. Houd afstand. Werk thuis. Blijf bij klachten thuis en laat je testen. Was regelmatig je handen, in ieder geval als je thuiskomt. Nies en hoest in je elleboog. 

Kijk hier voor verdere informatie


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Minder sterke stijging aantal meldingen COVID-19
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 20 okt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!