Na intensief bestuurlijk en technisch overleg heeft minister Schippers van VWS eind vorige week de Kamer geïnformeerd over de aanpak van verantwoordingen en jaarrekeningen van medisch specialistische zorg.

Foto: Rijksoverheid

Na intensief bestuurlijk en technisch overleg heeft minister Schippers van VWS eind vorige week de Kamer geïnformeerd over de aanpak van verantwoordingen en jaarrekeningen van medisch specialistische zorg.

De problematiek van de declaraties van ziekenhuizen is recent sterk in de aandacht gekomen, mede door een zogeheten Audit Alert van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants. Zorgverzekeraars zien in de nieuwe aanpak een belangrijke stap voorwaarts in het traject verantwoord declareren.

Zorgaanbieders en zorgverzekeraars constateren al lange tijd dat er onduidelijkheden zijn in de regelgeving die uiteindelijk leiden tot onzekerheden in declaraties en verantwoording. Dat is een ongewenste situatie waaraan met deze aanpak wordt gewerkt. Belangrijk is dat niet alleen de problemen uit het verleden worden opgelost maar dat deze aanpak ook verbeteringen in de toekomst realiseert. Daarbij gaat het zowel om het verbeteren (en mogelijk verminderen) van regelgeving als om het mogelijk maken van een andere wijze van controleren.

Oplossen problemen uit het verleden
Met de aanpak wordt een streep gezet onder het verleden door versneld en intensief de controles uit te voeren. Voor de jaren tot en met 2011 ligt deze controletaak (zoals gebruikelijk) bij de verzekeraar. Voor de ‘DOT-jaren’ 2012 en 2013 voeren de ziekenhuizen een zelfonderzoek uit dat wordt beoordeeld door de externe accountant die hierbij een rapport van bevindingen afgeeft. Zorgverzekeraars vormen zich via een expertgroep een oordeel over dit onderzoek dat hun eigen nog uit te voeren controles vervangt. Deze eigen toets is noodzakelijk om als verzekeraars de verantwoordelijkheid voor de juistheid van de declaraties en schadelast te kunnen nemen.

Verantwoord declareren
Zorgverzekeraars hebben enkele jaren geleden hun visie op controle bepaald en die gaat uit van controle zo vroeg mogelijk in de keten. De volgende schakels in de keten kunnen vervolgens hiervan gebruik maken bij hun controle. Daarvoor is het echter wel noodzakelijk dat overeenstemming is over wat juist is. Met de nieuwe aanpak komt de noodzakelijke duidelijkheid in de regelgeving en wordt voor elk ziekenhuis duidelijk op welke punten ze hier nog niet volledig aan voldoen. Daarmee kunnen vervolgstappen gezet worden in het traject verantwoord declareren (en controleren). Zorgverzekeraars zien dit als een belangrijk winstpunt van de gemaakte afspraken. 


Aanvullende informatie:

Plaatsingsdatum:
30 mei 2014 om 08:00

Auteur:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bron:
ZN

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!