Het Erasmus MC gaat onderzoeken welke mechanismen zorgen dat vrouwen vaker artrose krijgen dan mannen.

 

Diverse afdelingen

De studie is een samenwerkingsproject van diverse afdelingen van het Erasmus MC: Huisartsgeneeskunde, Interne Geneeskunde, Orthopedie, Epidemiologie en Radiologie. Het project is met € 500.000 gesubsidieerd vanuit het programma Gender en Gezondheid van ZonMW en draagt de naam IFEROA (Identification of the female specific etiology and risk groups for osteoarthritis).

Twee keer zo veel

Artrose, in de volksmond gewrichtsslijtage, is de meest voorkomende reumatische aandoening en de snelstgroeiende oorzaak voor lichamelijke beperkingen. Prof. Sita Bierma-Zeinstra van de afdeling Huisartsgeneeskunde is betrokken bij het onderzoek: ”Na de menopauze komt artrose bij vrouwen twee keer zo veel voor als bij mannen en resulteert bovendien in een grotere lichamelijke beperking. Dit suggereert dat er vrouwspecifieke biologische processen bestaan die leiden tot artrose. Ons doel is om deze processen in kaart te brengen.”

Voorspellers vinden

De onderzoekers gaan metabole processen ontrafelen aan de hand van gewrichts- en moleculaire data. Bierma: “Deze grote hoeveelheden data willen we voor mannen en vrouwen afzonderlijk analyseren met de meest recente technieken, om zo de vrouwspecifieke processen te ontdekken. Met de resultaten willen we zogeheten ‘voorspellers’ vinden om vrouwen met een hoog risico op artrose te identificeren. Daarnaast willen we kijken hoe we de vrouwspecifieke processen kunnen beïnvloeden om daarmee de ziektelast van artrose bij vrouwen te verminderen.”

Bron: Erasmus MC