Dé prijs waarbij het niet draait om de hoogste cijfers halen, maar om de maatschappelijke betrokkenheid van studenten
De drie finalisten die kans maken op de eervolle titel ‘Geneeskundestudent van het jaar’ zijn bekend! Dé prijs waarbij het niet draait om de hoogste cijfers halen, maar om de maatschappelijke betrokkenheid van studenten. De finalisten zetten zich in voor meer diversiteit onder artsen, aandacht voor klimaatcrisis en buitenlandse artsen die willen werken in Nederland.
Wie zijn deze studenten en hoe maken ze met hun maatschappelijke project het verschil? Stemmen op jouw favoriet kan tot en met 27 september. Tijdens de KNMG Carrièrebeurs op zaterdag 30 september reiken KNMG-voorzitter René Héman en DG-voorzitter Pim den Boon de KNMG Studentenprijs uit.
De finalisten zijn:
Mohamed Badaou
Mohamed: “Het is niet voor iedereen even makkelijk om met een geneeskundestudie te beginnen. Vooral voor eerste generatiestudenten, mensen zonder medisch netwerk en jongeren die afkomstig zijn uit families waar studeren niet vanzelfsprekend is.”
Mohamed wilde daar iets aan doen en richtte daarom in 2019 samen met andere studenten Medician op. Hun doel? Een ‘grotere broer’ zijn voor kandidaten die graag geneeskunde willen gaan studeren. “Vanuit Medician helpen we kandidaten die deze steun niet hebben met de voorbereiding op de toelating, het studeren en het vinden van de juiste contacten binnen de medische wereld.”
Act4Health
De klimaatverandering heeft veel invloed op onze gezondheid. In de zomer sterven meer ouderen door hittegolven en kan de slechte luchtkwaliteit ziekten zoals longkanker doen toenemen. Maar nog niet iedereen binnen de zorg lijkt dit te beseffen. Daarom zet een groep geneeskundestudenten zich, onder de naam Act4Health, in voor Planetary Health (PH) ofwel planetaire gezondheid.
Sinds de oprichting in 2019 hebben ze al veel mijlpalen bereikt. Zo hebben ze PH-onderwijs op de kaart gezet in Rotterdam, Nijmegen, Leiden en Amsterdam (UvA). Organiseerden ze een ‘zorgblok’ tijdens klimaatmarsen, en lieten met resultaat van zich horen in de politiek en bij internationale klimaattoppen.
Tijdens de laatste World Health Assembly pleitten ze succesvol voor het opstellen van een PH-resolutie in het mondiale klimaatbeleid. Juliette: “Niet alle collega’s in de ziekenhuizen zien hoe groot het klimaatprobleem is. We zien het als onze taak om iedereen in de medische wereld mee te krijgen.”
BIG Navigator
Het is voor buitenlandse artsen erg lastig om werk te vinden in Nederland. Ze lopen vast in het BIG-registratieproces. Dat is zonde want er is een groot en oplopend tekort aan onder andere huisartsen en (basis)artsen. Een groep van vijf geneeskundestudenten van de Vrije Universiteit in Amsterdam heeft daarom het traject ‘BIG Navigator’ opgezet.
Via een (gratis) lesprogramma bereiden ze de artsen voor op de vereiste toetsen voor de BIG-registratie en het vinden van een passende baan in de Nederlandse gezondheidszorg. Majd “De artsen die we helpen komen uit allerlei landen: Iran, Syrië, Venezuela, Oekraïne, Rusland, China. Het is dus een heel diverse groep. Het is super interessant om ook van hen te leren. In Nederland doen we het niet per se altijd op de beste manier, we kunnen ook van anderen leren om onze zorg te verbeteren.”
De KNMG Studentenprijs
Met de Geneeskundestudent van het jaar-verkiezing willen de KNMG en De Geneeskundestudent maatschappelijk betrokken studenten het podium en de waardering geven die zij verdienen. De winnaar ontvangt naast de KNMG Studentenprijs 5.000 euro. Stemmen kan tot en met 27 september 2023.
STEM NU
Bron: KNMG