Op 4 juli 2017 overhandigde de Long Alliantie Nederland (LAN) het manifest “Integrale Aanpak Beroepslongziekten – Nederland Wereldkampioen gezond werken” aan de Tweede Kamer.

Hierin presenteren zij, met ruim 30 ondertekenaars, een concrete, integrale aanpak om longziekten als gevolg van werk uit te bannen. Daarbij deden zij, in het bijzijn van patiënten en ondertekenaars, een oproep aan de politiek om hiermee aan de slag te gaan, ook al tijdens de formatieonderhandelingen. 

In het manifest worden 10 punten benoemd die moeten worden aangepakt om beroepslongziekten uit te bannen. Zo moet er in de zorg meer aandacht komen voor de factor arbeid, moet de veiligheid worden verhoogd door het stimuleren van technische innovaties en moet arbozorg onderdeel worden van de Zorgverzekeringswet. Het manifest is gepubliceerd op: www.longalliantie.nl/manifest

Nederland wereldkampioen gezond werken

De Long Alliantie Nederland pleit voor een integrale aanpak voor beroepslongziekten om de ruim 2.000 doden per jaar als gevolg van beroepslongziekten, een aantal dat al jaren ongewijzigd is, te voorkomen. In het manifest wordt de vergelijking gemaakt met de succesvolle aanpak van de verkeersveiligheid om tot een aanzienlijke daling van het aantal verkeersdoden te komen. Actieve inzet door verschillende partijen, waaronder brancheorganisaties, werkgevers- en werknemersorganisaties en zorgverleners, is daarvoor essentieel. 

Ondertekenaars van het manifest

Het manifest wordt ondersteund door ruim 30 partijen, waaronder patiëntenorganisaties (onder andere van astbestslachtoffers, longkanker, astma, COPD en longfibrose), verschillende beroepsverenigingen zoals de vereniging voor bedrijfsartsen, arbeidshygiënisten, longartsen en kaderhuisartsen Astma en COPD en maatschappelijke organisaties zoals de FNV.

Overhandiging manifest “Integrale Aanpak Beroepslongziekten” 

Eind 2016 overhandigde Long Alliantie Nederland (LAN) aan de Tweede Kamer een petitie over het probleem van beroepslongziekten als gevolg van werk, die met interesse werd ontvangen door verschillende partijen. In navolging hiervan presenteert de LAN op dinsdag 4 juli een manifest aan de Tweede Kamer met een concrete aanpak om Nederland Wereldkampioen Gezond Werken te maken.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 11 mei 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!