De SFK telde over het eerste kwartaal van 2024 ruim 7 miljoen gebruikers van receptplichtige pakketgeneesmiddelen

Rond de jaarwisseling 2023-2024 wisselde 4,8% van de geneesmiddelgebruikers van zorgverzekeraarsconcern. Een jaar eerder bedroeg dit aandeel overstappers nog 5,4%, wat overeenkomt met een afname van 0,6 procentpunt. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

De SFK telde over het eerste kwartaal van 2024 ruim 7 miljoen gebruikers van receptplichtige pakketgeneesmiddelen. Voor ongeveer 350.000 van hen declareerde de apotheek in 2024 hun verstrekking(en) bij een ander zorgverzekeraarsconcern dan de laatste verstrekking in 2023. Daarmee wisselde 4,8% van de geneesmiddelgebruikers van zorgverzekeraar. Het overstapaandeel is daarmee 0,6 procentpunt lager dan een jaar eerder, toen dit op 5,4% uitkwam. Vektis meldde begin 2024 een overstappercentage van 7,4, maar anders dan Vektis heeft de SFK alleen geneesmiddelgebruikers in beeld en niet alle verzekerden.

Marktaandelen
Zorgverzekeraarsconcern Zilveren Kruis (Achmea) kende begin 2024 de grootste toename in marktaandeel onder geneesmiddelgebruikers: van 27,1% in 2023 naar 28,6% begin 2024 (+1,5 procentpunt). Vooral vanuit CZ, ASR en VGZ stapten geneesmiddelgebruikers over naar Zilveren Kruis; in totaal bijna 134.000, 38% van alle overstappers.

Het marktaandeel van de tweede grootste zorgverzekeraar – VGZ – bleef begin 2024 gelijk met 23,1%. Bij CZ daalde het marktaandeel met 0,7 procentpunt naar 22,3% en het marktaandeel van Menzis steeg met 0,4 procentpunt naar 11,0%. Bij de kleinere zorgverzekeraars is de verandering in het marktaandeel van ASR het grootst: dit daalde met 1,2 procentpunt naar 2,7%.

Er zijn grote regionale verschillen in het marktaandeel van de grootste verzekeraar: in Friesland is Zilveren Kruis met 72% dominant, maar in de regio Haaglanden komt de grootste verzekeraar – CZ – tot een marktaandeel van slechts 24%.

Apotheken
Tussen apotheken verschilt het aantal grote zorgverzekeraarsconcerns waarmee zij te maken hebben. 16% van de apotheken heeft te maken met slechts een of twee zorgverzekeraars met een aanzienlijk marktaandeel onder hun geneesmiddelgebruikers; hier vastgesteld als minstens 10%. Voor 58% van de apotheken zijn er drie zorgverzekeraarsconcerns die boven deze 10-procentgrens uitkomen, en voor 26% van de apotheken zijn dat er vier of vijf.

Bron: SFK


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: SFK
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : SFK
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: 4,8% medicijngebruikers wisselt van verzekeraar
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 08 mei 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!