Dat blijkt uit een onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder ruim zevenduizend mensen

Het overgrote deel van de mensen die contact hebben met huisarts of medisch specialist wil Samen Beslissen over de vraag of en zo ja welke zorg nodig is. Dat blijkt uit een onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder ruim zevenduizend mensen.

Van hen maakten bijna 3.500 mensen in de afgelopen twee jaar een situatie mee waarin over zorg moest worden beslist. De Patiëntenfederatie constateert op basis van het onderzoek dat er grote stappen worden gezet rondom Samen Beslissen, maar dat er tegelijk nog veel kan verbeteren. Zo zegt een op de vijf dat hij of zij niet bij de keuze voor behandeling of zorg is betrokken.

Voor Samen Beslissen moet een aantal stappen worden gezet. De zorgverlener moet de patiënt alle mogelijkheden voorleggen en moet de voordelen en nadelen daarvan bespreken. De persoonlijke situatie en wensen van de patiënt moeten worden besproken, en dan moet op basis van al die factoren door zorgverlener en patiënt een risico’s worden gemaakt. Alleen dan is er sprake van Samen Beslissen.

Iets meer dan de helft van de deelnemers kreeg verschillende mogelijkheden voorgelegd (51%), de andere helft niet. Terwijl er vrijwel altijd meer keuzes zijn. Bijvoorbeeld niets doen of afwachten.

De voordelen, nadelen en risico’s van de verschillende mogelijkheden zijn meestal ruim voldoende of voldoende besproken. Toch werden in 11% van de gevallen de nadelen en risico’s onvoldoende besproken. Een belangrijk onderdeel van Samen Beslissen is het bespreken van de persoonlijke situatie en de wensen van de patiënt en welke zorg daar het beste bij past. Daar is niet altijd (13%) of soms alleen gedeeltelijk (23%) over gesproken.

De Patiëntenfederatie onderstreept het belang van de activiteiten die nodig zijn om van Samen Beslissen een vanzelfsprekendheid te maken. Daarom neemt zij het voortouw bij de verdere ontwikkeling van de campagne Betere zorg begint met een goed gesprek: het beschikbaar en vindbaar maken van betrouwbare behandelkeuzehulpen, en het toegankelijker maken van Samen Beslissen voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden.

Bekijk hier de patiëntenmonitor Samen Beslissen

Bekijk hier de complete rapportage


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Patiëntenfederatie Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Samen Beslissen gebeurt vaak, maar het kan nog beter in de spreekkamer
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 28 apr 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!