Deelnemers worden eens in de twee jaar uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek

Uit de monitor 2017 blijkt voor het eerst dat het bevolkingsonderzoek beter darmkanker kan opsporen dan verwacht. Daarnaast blijft de deelname in de eerste en de vervolgronden hoog.

Deelnemers worden eens in de twee jaar uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek. Er is een kleine kans dat er na de eerste deelname geen aanwijzingen zijn van (voorlopers van) darmkanker, maar dat een deelnemer in de twee jaar voor de volgende deelname toch darmkanker blijkt te hebben. Bij de start van het bevolkingsonderzoek is berekend dat de ontlastingstest ongeveer 75% van alle deelnemers die darmkanker hebben, zou opsporen. Voor de deelnemers uit 2014 blijkt dit percentage hoger te liggen. De ontlastingstest heeft toen 85% van de deelnemers die darmkanker hebben, in de eerste ronde opgespoord.

Na een eerste deelname blijven mensen ook aan de vervolgronden meedoen (75,1%). Blijven meedoen aan het bevolkingsonderzoek is belangrijk om poliepen of kanker in een vroeg stadium op te sporen. Zoals verwacht worden in de tweede ronde wel minder vaak (voorlopers van) darmkanker gevonden.

Vorig jaar hebben 1.411.998 (72,7% van de genodigden) mensen deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker in 2017. Bij 4.203 deelnemers is na vervolgonderzoek darmkanker ontdekt. Bij 23.220 deelnemers zijn mogelijke voorlopers van darmkanker verwijderd. Door voorlopers te verwijderen wordt voorkomen dat darmkanker ontstaat. Als darmkanker vroeg wordt ontdekt, is de kans groter dat de behandeling succes heeft. De behandeling is vaak ook minder zwaar.

Het bevolkingsonderzoek darmkanker valt onder de regie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De jaarlijkse monitoring van het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt in opdracht van het RIVM verricht door Erasmus MC en het NKI/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Het Monitor bevolkingsonderzoek darmkanker 2017


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Bevolkingsonderzoek darmkanker presteert beter dan verwacht
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 11 okt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!