De gegevens leggen een feitelijke basis voor maatschappelijke discussies over stikstofdepositie, klimaat en luchtkwaliteit.

De broeikasgassenuitstoot is licht gedaald; de ammoniakuitstoot blijft stabiel.  Dat blijkt uit de nieuwe uitstootcijfers die het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu /Emissieregistratie heeft gepubliceerd over het jaar 2018 en definitieve cijfers over het jaar 2017. De gegevens leggen een feitelijke basis voor maatschappelijke discussies over stikstofdepositie, klimaat en luchtkwaliteit.

Uit de voorlopige cijfers blijkt dat de uitstoot van broeikasgassen in Nederland in 2018 189,3 miljard CO2 carbon dioxide -equivalenten bedroeg. Dit is 2 procent lager dan in 2017 en 15 procent lager dan in 1990. Nederland heeft als doelstelling om in 2020 een broeikasgasuitstoot te hebben die 25 procent onder het niveau van 1990 ligt.

De daling is voornamelijk te danken aan een daling van de uitstoot van de  overige broeikasgassen (methaan, lachgas en F gassen). De CO2 uitstoot bleef sinds 1990 nagenoeg gelijk. De voorlopige cijfers over 2018 komen goed overeen met de prognose die in mei  is uitgebracht. RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu /Emissieregistratie publiceert de broeikascijfers in samenwerking met het CBS.

Ammoniak
Uit de voorlopige cijfers blijkt dat de ammoniakuitstoot  in 2018 nagenoeg gelijk blijft ten opzichte van 2017. De ammoniakuitstoot is voor 2018 voorlopig vastgesteld op 131,7 kiloton en voor 2017 definitief vastgesteld op 132,4 kiloton. In beide jaren ligt de uitstoot boven het maximum van 128 kiloton dat Nederland met Europa heeft afgesproken.

De Nederlandse uitstoot is onder andere boven dit plafond uitgekomen doordat conform Europese afspraken meer bronnen zijn toegevoegd aan de emissiereeks 1990-2017; daarnaast is er meer uitstoot door een hogere mestproductie per melkkoe.

Ammoniak is een belangrijke component van de stikstofdepositie. De rapportage over de grootschalige Nederlandse stikstofdepositie en de luchtkwaliteit is ook verschenen.

Europese maxima
Nederland heeft toestemming gevraagd aan de Europese Commissie om recent toegevoegde bronnen niet mee te hoeven tellen bij de toetsing aan het plafond.  Dit verzoek past in de Europese toetsingsafspraken.