In deze tijden van groeiend bewustzijn voor het klimaat, zullen sommige patiënten (en ook artsen) de voorkeur willen geven aan de ‘groenste’ anesthesietechniek

Algehele anesthesie geeft twee keer zoveel CO2-uitstoot als regionale anesthesie voor een operatie aan de arm of hand. Dat concludeert anesthesioloog Wouter Droog in een publicatie in het tijdschrift European Journal of Anaesthesiology dat onlangs verscheen. Hij pleit daarom voor de invoering van ‘groene’ anesthesiologie. Droog: ‘We moeten patiënten vanaf nu ook voorlichten over de CO2-voetafdruk van hun behandeling.’

Ook in de gezondheidszorg moeten ‘groene’ keuzes worden gemaakt: deze keuzes moeten gericht zijn op bescherming tegen klimaatverandering en het behouden van de gezondheid van de huidige en toekomstige generaties. Een mogelijke strategie om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, is voorrang te geven aan anesthesietechnieken met de laagste CO2-uitstoot. Tot op heden worden deze milieufactoren niet meegewogen in de keuze voor anesthesie techniek.

In deze tijden van groeiend bewustzijn voor het klimaat, zullen sommige patiënten (en ook artsen) de voorkeur willen geven aan de ‘groenste’ anesthesietechniek. Daarom bestudeerden anesthesioloog Wouter Droog en collega’s, door middel van een Life Cycle Assessment (LCA), de verschillen in CO2-uitstoot tussen algehele (intraveneuze) anesthesie en regionale plexus anesthesie voor operaties aan de arm of hand. Hieruit blijkt dat algehele anesthesie leidt tot de hoogste uitstoot en regionale plexus anesthesie tot de laagste.

Wouter: ‘Het is tijd om de ‘groene anesthesioloog’ te introduceren. Een anesthesioloog die milieufactoren opneemt in de keuze van anesthesietechniek. Wanneer beide anesthesietechnieken een goede optie zijn en een patiënt waarde hecht aan de beste milieuprestaties van de behandeling, dan is regionale plexus anesthesie de techniek van keuze. Als een patiënt liever ‘slaapt’ tijdens de operatie, dan heeft regionale anesthesie met sedatie de voorkeur boven algehele anesthesie.’
Een tweede strategie om de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen, is het verminderen van de hoeveelheid plastic die worden gebruikt bij het uitvoeren van de anesthesie. Er kan dan bijvoorbeeld gedacht worden aan het overstappen van wegwerp- naar herbruikbaar materiaal.

Het hele artikel is hier te vinden.

Bron: Erasmus MC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / David Drexhage
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Patiënten ook voorlichten over CO2-voetafdruk behandeling
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 10 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!