Eenvoudige botbreuken zijn breuken die bijna altijd goed herstellen, zoals een knikje in het polsbot of een kleine breuk in de elleboog

Patiënten die met een eenvoudige botbreuk op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Albert Schweitzer ziekenhuis belanden, krijgen sinds kort een brace of drukverband in plaats van gips. Daarnaast krijgen ze alle informatie om volledig thuis te herstellen in de vorm van een app. Terugkomen naar het ziekenhuis voor een controle is niet meer nodig.

Eenvoudige botbreuken zijn breuken die bijna altijd goed herstellen, zoals een knikje in het polsbot of een kleine breuk in de elleboog. Patiënten met dit soort breuken of met verzwikkingen moesten vaak standaard na een week terugkomen voor controle op de polikliniek chirurgie of de gipskamer. In veel gevallen is dat dus niet meer nodig.

Na onderzoek op de SEH, krijgen patiënten daar een brace of drukverband. Die zijn makkelijk thuis te verwijderen. De SEH-verpleegkundige of gipsverbandmeester legt uit hoe dat moet. Deze en alle andere benodigde informatie over hersteltraject zijn terug te vinden in de app Virtual Fracture Care. De app bevat uitgebreide instructies, afbeeldingen en oefenfilmpjes.

Vrij vragen
Zorgverleners van de SEH en de gipskamer zien veel voordelen in deze nieuwe manier van werken. Gipsverbandmeester Peter Mackaaij: “Het scheelt de patiënt een rit naar het ziekenhuis en vrij vragen van werk of school.” Braces en drukverbanden zijn veel comfortabeler dan gips. Het aanleggen ervan is ook nog eens een stuk minder tijdrovend. Mackaaij: “Daarentegen is goede uitleg van het letsel en de behandeling nog belangrijker en kost dus meer tijd. We moeten er zeker van zijn dat patiënten de app Virtual Fracture Care downloaden. Omdat we de patiënt maar één keer zien, moet de voorlichting ook in een keer goed zijn.”

SEH-arts Annelieke Collée vult aan: “Patiënten krijgen veel meer eigen regie. Ze zijn voor een uitgebreide instructie niet afhankelijk van bijvoorbeeld de drukte op de SEH. In de app vinden ze alle informatie, die ze op hun gemak kunnen lezen of bekijken waar en wanneer ze maar willen. Daarnaast verlicht het werken met Virtual Fracture Care de druk op de poli chirurgie en komt er meer ruimte voor andere patiënten.”

Breuklijn
Als het nodig is, is een controle op de polikliniek uiteraard nog steeds mogelijk. Daarnaast kunnen patiënten bij vragen of klachten bellen naar de speciaal voor dit project opgezette ‘breuklijn’.

De app Virtual Fracture Care is ontwikkeld in het OLVG. Werken met de app helpt het Albert Schweitzer ziekenhuis om de strategie voor de komende jaren te realiseren: de stijgende zorgvraag opvangen met gelijkblijvende capaciteit en middelen.

Bron:  Albert Schweitzer ziekenhuis


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 07 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!