Na een vliegende start met het VIPP-programma gaat het Helmondse ziekenhuis verder met de ontwikkeling van MijnElkerliek

Het Elkerliek ziekenhuis is het eerste streekziekenhuis dat het ambitieuze VIPP-programma rond online inzage met goed gevolg heeft afgerond. Na de toets door een onafhankelijke auditor op 3 juni ontving het Helmondse ziekenhuis deze week de bevestiging: ook de modules A2 en B2 hebben zij positief afgerond. 

Voor patiënten betekent dit dat zij binnen zeven dagen de eigen medische gegevens zoals uitslagen van bloedonderzoek in MijnElkerliek kunnen lezen en de brieven van de medisch specialist aan de huisarts kunnen zien. Ook informatie over afspraken is te zien. Om te voldoen aan de module A2 moet het patiëntenportaal ook voldoende gebruikt worden door patiënten. De eis is dat tien procent van de patiënten in de maand voorafgaand aan de toets moet hebben ingelogd. Bij MijnElkerliek is het een kleine 20% van de patiënten die structureel gebruik maakt van het portaal. Patiënten raken dus steeds meer bekend met online inzage. Daarmee krijgen zij meer grip op hun gezondheid. 

Patiëntveiligheid
Voor medicatie geldt dat medisch specialisten 70 procent van de recepten digitaal naar de apotheek versturen. Dat zorgt ervoor dat de fax bijna de deur uit kan. Digitaal uitwisselen van recepten betekent ook dat er minder fouten optreden omdat er geen informatie hoeft te worden overgetypt. Dit is goed nieuws voor medicatie- en dus patiëntveiligheid. 

Aansluiten op bestaande zorgprocessen
‘Dit is een belangrijke stap bij het benutten van de digitale mogelijkheden om patiënten meer te betrekken bij de eigen zorg’, zegt Michel Foppen, bestuurder van het Elkerliek. ‘Ik ben er trots op hoe we dit in relatief korte tijd bereikt hebben door met nieuwe mogelijkheden zoveel mogelijk aan te sluiten op bestaande zorgprocessen.’

Verder na VIPP
Na een vliegende start met het VIPP-programma gaat het Helmondse ziekenhuis verder met de ontwikkeling van MijnElkerliek. Zo wil het ziekenhuis in 2019 toevoegen dat patiënten kunnen e-mailen met de zorgverlener via MijnElkerliek (eConsult) en een overzicht bieden van de zorgverleners die het patiëntendossier geraadpleegd hebben in de afgelopen periode. Ook staat een koppeling naar persoonlijke gezondheidsomgevingen op de planning. Een persoonlijke gezondheidsomgeving biedt patiënten de mogelijkheid een eigen online omgeving te kiezen en medische informatie vanuit meerdere zorgverleners samen te voegen. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NVZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Primeur Elkerliek: als eerste streekziekenhuis klaar met VIPP
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 04 aug 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!